Nem közösség elleni erőszak: enyhítettek a miskolci romák büntetésén

Enyhítette a Miskolci Törvényszék annak a kilenc roma férfinek a büntetését, akiknek többségét első fokon felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak és más bűncselekmények miatt négy évnél is hosszabb börtönbüntetésre ítéltek.

A Pászti Attila vezette bírói testület tegnapi ítéletében nem találta megalapozottnak a korábbi döntést, ezért minden vádlott esetében egy rendbeli garázdaság bűntettének elkövetésére változtatta a minősítést, és jelentősen enyhítette a büntetési tételeket. Az első-, másod-, harmad-, negyed- és hatodrendű vádlottat 2 év és 9 hónap, a hetedrendűt 1 év 8 hónap, a nyolcadrendűt 1 év 6 hónap, míg a kilencedrendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, utóbbi két esetben az ítélet végrehajtását 3, illetve 4 évre felfüggesztette. Az ötödrendű vádlott időközben elhunyt, ellene így megszüntették az eljárást, két vádlott pedig korábban elfogadta az első fokú ítéletet, így ők a másodfokú perben már nem szerepeltek.

A vádirat szerint 2009. március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein, így a Muszkás oldal-Békeszálló részeken, ismeretlen személyek olyan hamis híreket terjesztettek, miszerint nemzeti-radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják. A hír hatására az ügyben érintett vádlottak közük két férfi a Miskolc, Muszkás oldalban található lakásán Molotov koktélokat kezdett gyártani. Boros palackokba motorbenzint töltöttek, ebbe rongydarabokat lógattak és faékkel bedugaszolták.

2009. március 15-ről 16-ra virradó éjszaka a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűltek az egyik vádlott, Muszkás oldalban található portáján, azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják és a benne ülőket bántalmazni fogják. Éjjel 1 óra körül az úton haladt egy személygépkocsi, melyben három magyar személy ült: két fiatal férfi és egy nő. A vádlottak kimentek az úttestre, és elállták a lassan közeledő autó útját, majd a náluk lévő fa- és vasbotokkal, baseballütőkkel, bozótvágó késekkel szabályszerűen megrohamozták és ütni kezdték az autót.

Eközben egymást biztatták „büdös magyarok, üssétek őket” felkiáltásokkal. Az autó üvegei betörtek, a bent ülők az üvegszilánkoktól 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autó vezetője az addig lassan haladó autót felgyorsította, és a helyszínről elmenekültek. Közben értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették a vádlottakat. Lefoglalták a Molotov-koktélokat és az ütő, vágó eszközöket, melyek egyikén, egy 150 cm hosszú boton „Halál a magyarokra” felirat volt írva.

A tegnapi tárgyaláson a bíró több szempontból sem látta bizonyítottnak a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetését. Szerinte a vádlottak előélete nem utal ilyen jellegű cselekedetekre, s az sem derült ki, hogy kinek a tulajdonában volt az ominózus feliratot tartalmazó bot, amelyet vélekedése szerint nem lehetett „egységes tudatformáló eszközként” megítélni. Ezért enyhítette valamennyi vádlott büntetését.

A bíró minden vádlott esetében egy rendbeli garázdaság bűntettének elkövetésére változtatta a minősítést Miskolcon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.