Nem kérik a kompenzációt a szakszerveztek

A fegyveres testületek tagjai nem sztrájkolhatnak, bár szívesen tennék. Tizenharmadik havi fizetésükért, és befagyasztott bérükért cserébe csak annyit kérnek, ahány lakáshitelük van, a kormányt mindet vállalja át.

Tárgyalóasztalhoz ült a hétvégi demonstráció után az egységes közszolgálati sztrájkbizottság a kormány képviselőivel. A sztrájkbizottság a 13. havi fieztésért és a bérbefagyasztás ellen küzd.

A kormányt képviselő Csizmár Gábor államtitkár 112 milliárd forintos kompenzációs csomagot terjesztett a szakszervezetek elé.  Ennek lényege, hogy 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot, az azon felül keresők járandóságát pedig havonta fix összeggel, 11 500 forinttal egészítenék ki. A kormány számításai szerint a közintézményekben dolgozók átlagosan a 13. havi illetményük egyharmadától esnének el.

Az államtitkár világossá tette, hogy további mozgásterük nincsen. Csizmár Gábor jelezte, hogy célszerű lenne a költségvetés zárószavazásáig, december 15-ig egyezségre jutni a kompenzációról, amelynek forrását tartalmazzák a költségvetés fő számai, csak átcsoportosításra volna szükség a fejezetek között.

Az ajánlatot a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek kevésnek tartják. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint nem múlt el a sztrájkveszély. A 13. havi bér elvonása 184 milliárd forint vesztességet jelent számukra, és amíg ezt a pénzt nem kapják vissza, addig nem elégednek meg azzal, amit a kormány kínál. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője lapunknak azt mondta: számukra a megegyezésre alapot csak a reálbér megőrzése jelenthet. A fegyveres szférában törvény tiltja a sztrájkot, ezért kedden rendkívüli elnökségen döntenek a további tiltakozó lépésekről.

Arról, hogy milyen konkrét akciókat terveznek, annyit árult el, hogy az állami garanciával felvett lakáshitelük részleteinek átvállalását kérik a kormánytól. Kónya szerint a 90 ezres állomány több mint fele a hitel miatt jelentősen eladósodott, s ha csökken a jövedelmük, nem tudják fizetni a részleteket. Arra a felvetésre, hogy elárverezhetik azok lakását, akik nem fizetik a hitel részleteit, az érdekvédő úgy reagált: keresik a jogi lehetőségeket.

Mindazonáltal a tárgyalások ugyan folytatódnak, a szakszervezetek a jövő héten döntenek a január 12ére tervezett sztrájk részleteiről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.