Nem kell a megállapodás a reptéri szakszervezeteknek

Nem fogadják el a szakszervezetek a Budapest Airport kompromisszumos, aláírásra kész megállapodás tervezetét. A vezérigazgató csütörtök reggel tízre várja az érdekképviseleteket aláírásra. A szakszervezetek azonban tovább tárgyalnának.

A Budapest Airport vezetője csütörtök reggelre várja a szakszervezeteket, hogy aláírják a keddi tárgyaláson kialakított megállapodást. Ám a szakszervezeteknek ez kevés. Terebesi Péter, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet alelnöke a Népszabadságnak elmondta: a megállapodás-tervezetet ebben a formájában nem tartják elfogadhatónak, ezért a csütörtöki egyeztetésen nem írják majd alá.

A tervezet szerint a Budapest Airport Zrt. által már felmondott, de januárig érvényben lévő Kollektív Szerződést (KSZ) március végéig meghosszabbítanák, s addig szabnának egymásnak határidőt a megállapodásra. Ennek során a legfontosabb a munkarendek és a munkaidő szabályozás kérdése. A BA már most vállalta, hogy változatlanul hagyja a béren kívüli juttatások cafeteria rendszerét, hogy ezentúl sem lesz osztott munkaidő és változatlanul hagyják a felmondások és a végkielégítések rendszerét. E tekintetben tehát a megállapodás csak időt hagyna a feleknek a megállapodásra, ugyanakkor a BA szerint a szakszervezeteknek vállalnia kellene, 2010-ig nem kezdeményeznek sztrájkot, legalábbis azon kérdéskörök miatt, amelyben már most sikerült megállapodni.

A BA vállalása, hogy a biztonsági területet 2010 szeptember végéig nem szervezi ki – még saját tulajdonában álló cégbe sem. Ami a létesítmény-fenntartási feladatokat illeti, ez ugyan átkerülne egy másik cégbe, de annak tulajdonosa a BA lenne, 2010 március végéig biztosan. Még a kiszervezés előtt öt éves szerződést kötnének a megalapítandó FM (Facility Management) KFT-vel, hogy a dolgozók biztosak lehessenek abban, az új munkáltatójuknak biztos a jelenléte a reptéren, ráadásul erre a cégre is érvényes lenne a BA Zrt.-nél mindenkor hatályos kollektív szerződés, azaz az FM Kft. alkalmazottait ugyanolyan jogok illetik meg, és a munkafeltételeik is azonosak a BA belsős dolgozóival. 2010 márciusa után a BA dönthet a létesítmény-fenntartó cég részleges vagy teljes eladásáról, ez esetben viszont azok, akik nem kívánnak tovább a cégnél dolgozni, távozhatnak és megkapják a rendes végkielégítésüket, amely nem lehet alacsonyabb, mint amit ma garantál a kollektív szerződés.

A szöveg szerint a szakszervezetek elfogadják a takarítás kiszervezése folytatódik, de akik nem kívánnak az új cégben dolgozni, végkielégítéssel távozhatnak. Lehetőségük lesz arra is, hogy utasbiztonsági ellenőrként dolgozzanak tovább, ha megfelelnek a megfelelő hatósági feltételeknek – legalábbis a betöltetlen pozíciók erejéig. Akik pedig vállalják az átlépést az új cégbe, egy havi bónuszt kapnak. Ezért cserébe a szakszervezetek nem támadnák meg a kiszervezés jogi folyamatát, amelynek 2009 március végéig meg kell történnie. A cég megpróbálja a fűnyírást cégen belül tartani.

Az utasbiztonsági ellenőrök között meglévő bérkülönbségek rendezését a cég a jövő év végéig vállalná, de a szakszervezet kikötötte, hogy ez nem a már megkötött bérmegállapodásban foglaltak terhére történik meg, tehát erre a BA plusz pénzt biztosít.

Ami az üdülőt illeti, a BA már kérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy adja vissza a cég kezelésébe az ingatlant, az erről szóló levelet a BA a megállpodás aláírását követően bemutatja a munkavállalóknak. A cég vállalja, hogy az üdülőt nem hasznosítja más célra, s bármilyen ilyen irányú lépésbe beleszólást enged az Üzemi Tanácsnak.

A cég vállalja, hogy félévente tájékoztatja a dolgoókat a vállalat anyagi helyzetéről,  a BA pedig azt, hogy a mostani, határozott idejű munkaszerződésekről haladéktalanul dönt azután, hogy a szakszervezetekkel megállapodott az új munkarendről és a munkaidő-beosztásról. Noha ez a pont nem egyértelmű, a jogi szöveget úgy lehet értelmezni, hogy az új munkarend kialakítása után megállapított létszámot teljes egészében határozatlan idejű szerződéssel alkalmazzák, így az utasbiztonsági ellenőröknek nem kell agódniuk a munkahelyeik miatt. Mivel a tervezett új munkarend vélhetően több alkalmazottat igényel, így ezen a területen leépítésektől sem kell tartani. Végezetül pedig a BA vállalja, hogy a magyar törvényeknek megfelelően semmilyen hátrány nem érinti a sztrájk szervezőit és résztvevőit a munkájuk során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.