Nem kamerázhatna 'csak úgy' a rendőrség az ombudsman szerint

Tájékoztatni kell a demonstráción résztvevőket az ombudsman szerint, hogy az esetlegesen rájuk irányuló kamerák csak rendőri intézkedés szükségessé válása esetén rögzítenek.

Nem lenne elfogadható, hogy a rendőrség az általa biztosított rendezvényeket - függetlenül azok békés jellegétől - mintegy rutinszerűen rögzítené; a rendőrség nem kezelhet olyan személyes adatokat, amelyek valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nem nélkülözhetetlenek - közölte Jóri András adatvédelmi biztos csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint tájékoztatni kell a demonstráción résztvevőket, hogy az esetlegesen rájuk irányuló kamerák csak rendőri intézkedés szükségessé válása esetén rögzítenek. Az nem fogadható el, hogy egy demonstráció résztvevői számára bizonytalan, hogy rögzítenek-e a kamerák.

Jóri András hangsúlyozta: a gyülekezési jog céljának súlyosan ellentmond az olyan hatósági magatartás, amely azt a benyomást kelti az állampolgárokban, hogy a demonstráción való részvételüket megfigyelik, illetve dokumentálják.

Nem technikai, hanem jogi kérdésnek tekinthető, hogy a gyülekezési jogát gyakorolni kívánó polgár tisztában lehessen azzal: magatartását milyen módon figyelik, illetőleg dokumentálják egy demonstráción, milyen személyes adatait rögzítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.