Orbánék méltányosságán múlik az LMP népszavazása

Az LMP 160 ezer, a szükségesnél negyvenezerrel kevesebb aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez – jelentette be Vágó Gábor LMP-képviselő. Még lehet referendum, ha az Országgyűlés többségi döntéssel támogatja a kiírást.

„Necces, de még sikerülhet” – így nyilatkozott Vágó Gábor LMP-s képviselő a Népszabadságnak még pár nappal ezelőtt arra utalva, hogy bár sok aláírás hiányzik még a népszavazás kiírásához szükséges kétszázezerhez, a küldetés mégsem lehetetlen. Végül azonban mégis negyvenezer szignóval kevesebbet sikerült csak összegyűjtenie az ökopártiaknak, az íveket hétfőn délután adták át az Országos Választási Bizottságnak. Az LMP a hónap elején hirdette meg hivatalosan is a „kiszolgáltatottság” elleni referendumot, amelyen négy kérdést kívánnak feltenni: a tankötelezettség korhatárának leszállítása, az álláskeresési járulék idejének mértéke, a próbaidő maximális hossza, illetve a szabadságok kiadásának mértéke ügyében.

Mivel a népszavazás kötelező kiírásához szükséges kétszázezer aláíráshoz képest negyvenezerrel kevesebbet, viszont százezernél több szignót sikerült begyűjteniük, így a referendumot csak akkor írják ki, ha azt az Országgyűlés többségi döntéssel támogatja. Vagyis, az LMP népszavazási kezdeményezése csak akkor lesz sikeres, ha a Fidesz megszavazza azt, ami meglehetősen kérdéses. Hivatalos állásfoglalás ez ügyben egyelőre nincsen a kormánypárti oldalon, „ma más bajunk van” - indokolt egyik forrásunk. A parlamenti folyosón egy fideszes képviselő munkatársunknak – némi iróniával – úgy fogalmazott: „ha nem kerülne sokba egy népszavazás lebonyolítása, tulajdonképpen meg is szavazhatnánk a kiírását, hiszen a támogatottságát látva szinte biztosan érdektelenségbe fullad”. 

Vágó Gábor ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak nyilatkozva rámutatott: a kormány milliárdokat költ arra, hogy „nemzeti konzultációval és egyéb levelező tagozati eszközökkel” lemérje az állampolgárok hozzáállását bizonyos kérdésekben, holott egy ilyen referendum lenne erre a legalkalmasabb. Az LMP-s politikus hangsúlyozta, hogy a Parlamentnek „százhatvanezer ember akaratából erkölcsi kötelessége” kiírni a népszavazást. Az ügy azután kerülhet majd a T. Ház elé, hogy az OVB hivatalosan is értesíti a Parlamentet a kezdeményezésről és annak eredményéről. Ez a következő hetekben várható. 

Az LMP tavasszal 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez
Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez - jelentette be Vágó Gábor LMP képviselő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.