Nem jelent meg a vagyonvizsgálók előtt, de lemond mandátumáról Simon Gábor

Szándékosan közölt valótlan adatokat vagyonnyilatkozatában Simon Gábor - állapította meg a mentelmi bizottság. Az MSZP-nél állítólag nem tudják, hol van Simon, sem azt, honnan jött össze a 240 milliós vagyona.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor vagyonnyilatkozatában. A testület javasolja az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - jelentette be a testület KDNP-s elnöke szerdán Budapesten újságíróknak a bizottság zárt ülése után.

Rubovszky György közölte, a bizottsági ülés előtt emailt kapott Simon Gábortól, amelyben a képviselő arról tájékoztatta, hogy nem jelenik meg az ülésen és a nap folyamán lemond parlamenti mandátumáról. Hozzátette: megkeresték az Országgyűlés elnökének titkárságát, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a lemondó nyilatkozat még nem érkezett meg, ezért egészen addig, amíg a lemondás nem érkezik meg, a törvényeknek megfelelően végzik a dolgukat.

A bizottsági elnök elmondta: hétfőn döntöttek arról, hogy a legfőbb ügyész megkeresésére javasolják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, szerdán pedig - a vagyonvizsgálati eljárás keretében - a bizottság megállapította, hogy szándékos volt a valótlan adatközlés a vagyonnyilatkozatban, ezért ő haladéktalanul köteles intézkedni az összeférhetetlenség megállapítása érdekében.

MSZP: Simon kikerült a vizsgálat alól 

Azzal, hogy Simon Gábor szerdai hatállyal lemond mandátumáról, ügye kikerül a parlamenti vizsgálat alól - mondta szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre Budai Bernadett MSZP-szóvivő. A szóvivő Simon Gábor lemondásával magyarázta, hogy a mentelmi bizottság szocialista tagjai nem mentek el a testület szerdai ülésére, amelynek napirendjén az MSZP múlt héten lemondott elnökhelyettesével szembeni vagyonvizsgálati eljárás szerepelt.

Szintén kérdésre megerősítette, hogy nem bontották fel Simon Gábor vagyonnyilatkozatát, amelyet választott tisztségviselőként kellett tennie az MSZP etikai bizottságának. Így az továbbra is egy lezárt borítékban van. Ezt azzal indokolta, hogy Simon Gábor lemondott párttisztségeiről, amikor kiderült, hogy nagyjából 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon. A borítékot pedig csak a jelenlétében nyithatták volna fel - jegyezte meg. Budai Bernadett nem tudott beszámolni Simon Gábor hollétéről, mint mondta, a volt elnökhelyettesnek a múlt hét óta nincs kapcsolata a szocialista párttal.

Arra a felvetésre, hogy az elnökhelyettesként használt szolgálati autója továbbra is ott parkol a politikus XVIII. kerületi háza előtt, Budai Bernadett közölte: Simon Gábornak minden, az MSZP-től kapott juttatása megszűnt. Az elszámolás néhány napot igénybe vesz - mondta. A szóvivő arról is beszélt, hogy az MSZP-nek érdeke az ügy tisztázása, és arról a pártelnök Mesterházy Attila semmivel sem tud többet, mint a közvélemény, vele is csak azt közölte Simon Gábor, hogy a pénz eredete nem függ össze közéleti tevékenységével.

Arra a felvetésre, hogy a vagyongyarapodás idején Simon Gábor mégiscsak az MSZP elnökhelyettese volt, Budai Bernadett úgy reagált: nem tudni, mikor keletkezett a vagyon, az ügyészség csak azt közölte, hogy a politikus a pénzt 2008-ban, illetve 2009-ben helyezte el Ausztriában, keletkezésének időpontja azonban egyelőre nem ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.