Nem ismerte el bűnösségét Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő

Nem ismerte el bűnösségét Lengyel Zoltán (korábban fideszes, most MDF-es) országgyűlési képviselő, akit hivatalos személy elleni erőszakkal, könnyű testi sértéssel és becsületsértéssel vádol az ügyészség.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon ismertetett vádirat szerint 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben a  rendőrök leállítottak egy gépkocsit, amelyet Lengyel Zoltán vezetett. A képviselőnél nem voltak iratok, csupán egy országgyűlési  képviselőknek szóló parkolási engedélyt mutatott fel, személyi  adatait viszont nem közölte, mondván, ha ezeket közli, akkor le  kellene mondania mentelmi jogáról.

A politikus az élettársát hívta fel telefonon, és kérte, hogy vigye utána az iratait. A vádirat arra  is kitér, hogy a telefonbeszélgetés során a politikus az intézkedő  rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő jelzőt  használt. A váltásparancsnok kérdésére, miszerint ezt a jelzőt rájuk  értette-e, Lengyel Zoltán igennel válaszolt.

Ekkor - folytatódik a vádirat - a váltásparancsnok közölte  Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítás céljából előállítják. A politikus megpróbálta elhagyni a helyszínt, ezért a rendőrök testi kényszert  alkalmaztak vele szemben, eközben az egyik rendőr könnyebben  megsérült. A dulakodás után a politikust a rendőrök kihúzták az  autójából, és megbilincselve az I. kerületi kapitányságra vitték.

A tárgyaláson Lengyel Zoltán vallomásában kifejtette: nem tartotta arányosnak az intézkedést, és az előállítást magát sem  tartotta indokoltnak. Arra is kitért, hogy egyik rendőrön sem látott  azonosító jelvényt, ezért kérte, azonosítsák magukat. Tagadta, hogy  sérülést okozott volna az egyik rendőrnek, és hogy sértő jelzővel  illette volna őket. Arra az állításra, hogy a rendőrök "részeg  állatnak" titulálták, közölte, nem ivott semmit, és ezt a  kapitányságon elvégzett szondáztatás is bizonyítja.

Megjegyezte, hogy a bilincselése után a földre került, majd egy  rendőr rátérdelt a mellkasára, befogta az orrát és a száját. Míg  bekísérték a közeli kapitányságra, valaki megütötte - fűzte hozzá.  Mint mondta, közben ő azt kiabálta, hogy "segítség, rendőri  brutalitás".

Vallomásában elmondta azt is, hogy hívásainak részletes  listájában utólag nem szerepelt az élettársával folytatott  telefonbeszélgetés. Ennek okára ő maga sem tudott választ adni.  Tagadta a vád azon részét is, amely szerint el akarta volna hagyni a  helyszínt.

Lengyel Zoltán annyit elismert: szabálysértést követett el  azzal, hogy vezetés közben nem volt nála igazolvány.

A tanúként beidézett rendőrök egyike elmondta: a  segítségkiáltáson kívül Lengyel Zoltán azt is hangoztatta, hogy országgyűlési képviselő. A rendőr hozzátette, a képviselő a  bilincselés után saját magát verte földhöz, kérdésre válaszolva  pedig azt mondta, nem szorul ellátásra, és: "ezek a sérülések jól  jönnek majd, ha kirúgatlak titeket". A képviselő mindezt tagadta.

A bíróság a tárgyalást elnapolta, a következő 2009. március  12-én lesz.

Az ellenzéki politikus tavaly augusztus 15-én bejelentette, hogy saját elhatározásából kilép a Fidesz-frakcióból, és függetlenként  folytatja munkáját. Döntését azzal magyarázta: nem akarja, hogy az  őt ért támadássorozat, a lejárató kampány kárt okozzon a  képviselőcsoportnak.

A politikus szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be,  hogy a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpártot (FKNP) fogja  képviselni az Országgyűlésben, és erről levélben is tájékoztatta  Szili Katalin házelnököt.

Október 13-án a képviselő az MDF képviselőcsoportjához  csatlakozott, amellyel hozzásegítette a frakciót a további  működéshez, mert ezzel újra tízre nőtt a létszáma.
Az FKNP elnöksége november 29-én - mivel nem az ő  álláspontjuknak megfelelően szavazott az Országgyűlésben - arra  szólította fel Lengyel Zoltánt, lépjen ki a pártból, a képviselő ezt  azonban nem tette meg.

Lengyel Zoltán a 2006-os országgyűlési választásokon Fejér megye  6. számú választókerületéből (Sárbogárd) jutott be a parlamentbe a  Fidesz színeiben.

Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő és védőügyvédje Magyar György beszélget a  Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol hivatalos személy elleni erőszak miatt folyik büntetőper az országgyűlési képviselő ellen.
Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő és védőügyvédje Magyar György beszélget a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol hivatalos személy elleni erőszak miatt folyik büntetőper az országgyűlési képviselő ellen.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.