Sólyom az Alkotmánybírósághoz küldte a hozzátartozók közötti erőszakot

Túl tágan határozza meg a hozzátartozó és az erőszak fogalmát a hozzátartozók közötti erőszakról szóló törvény, valamint aránytalanul korlátozza a lakóhely szabad megválasztását. Ez az államfő véleménye, ezért véleményezésre az Alkotmánybírósághoz küldte a a három hete elfogadott törvényt.

Nem írta alá Sólyom László köztársasági elnök a hozzátartozók közötti erőszak (lánykori nevén családon belüli erőszak) miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvényt. Az államfő a jogszabályt hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak - közölte az elnöki hivatal az MTI-vel.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény alapján a rendőrség, illetve a polgári bíróság kitilthatja a hozzátartóival szemben erőszakot alkalmazó személyeket a közösen használt ingatlanból - emlékeztet a közlemény.

A tavaly december 15-én 374 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadott törvény azonban Sólyom László véleménye szerint - mint  írják - igen tágan határozza meg mind a hozzátartozó, mind pedig az  erőszak fogalmát. Az államfő álláspontja szerint a törvénynek ezek a szakaszai "részben értelmezhetetlenek és alkalmazhatatlanok, részben pedig aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.