Nem hatott az életpálya: kevesebben jelentkeztek tanárnak

Idén 300-al kevesebben jelentkeztek tanári szakokra. Úgy látszik, hogy a felvételizőkre nem hatott a kormány ígérete.

Idén 300-al kevesebben jelentkeztek a tanári szakokra, mint tavaly. A kormány 2013 szeptemberétől készül bevezetni a pedagógusi életpályamodellt, népszerűvé téve a tanári szakot és megakadályozni a munkára jellemző pályaelhagyásokat.

A felvi.hu és educatio.hu statisztikái szerint a gazdasági és műszaki képzési területek után a pedagógusképzés végzett népszerűségi dobogó képzeletbeli harmadik fokán 2013-ban. Összesen 14 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre, melyből (az összes tanári szak és képzési formát figyelembe véve) 5200-an választották a tanári képzéseket. Ebből a középiskolai tantárgyak oktatói körülbelül 2400-an vannak.
2010 őszi félévére 6800-an ,2011-ben csaknem 7200-an, 2012-ben 5500-an jelentkeztek a tanári mesterképzésekre. Ez az adat csappant meg idén. Nem lenne vonzó az új pedagógusi életpályamodell?

Pedig a tanárok fizetése idén szeptembertől annyival emelkedhet , mint amennyivel 2003 és 2012 között összesen. A KSH adatai szerint 2003 és 2012 között kisebb-nagyobb ugrásokkal 34 ezer forinttal nőtt az oktatásban dolgozók havi nettó átlagfizetése, így az idén az átlag már 138 ezer forint volt (a január-májusi adatok szerint). A pedagógusi bérek emelésének első lépcsőjét szeptemberben kezdi meg az állam, várhatóan a tervezett 50 százalékos növelés felét kapják meg az oktatásban dolgozók: ez átlagosan épp 34 ezer forintot jelenthet majd. Az emelés második felét egy lépcsőben, jövő január elsején, vagy két lépcsőben januárban és szeptemberben tervezik. A fizetésemelés mértéke függ majd a képzettség fokozatától (pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus, kutatótanár ), az elvégzett minősítés eredményétől és a tanári pályán töltött időtől.

A tanárképzés az ELTÉ-n a legnépszerűbb, ahol a nappali tanrendű tanári mesterszakokon az utóbbi években nőtt a hallgatók száma. Legnépszerűbb a magyar- , az angol- és a történelemtanári képzés. Legtöbben idén első helyen a történelemtanár és állampolgári ismeretek szakot jelölték meg. Kevésbé vonzóak a természettudományos tárgyak.

A legtöbb tanári állást Budapesten, a legkevesebbet Nógrád megyében töltik be. Előzetes statisztikák szerint, a nyugdíjazásokat és a pályaelhagyásokat is figyelembe véve, 2015-ig évente körülbelül 1800 tanár tud elhelyezkedni a területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.