Nem fizeti le a tálibokat a magyar honvédség

Az AFP értesülése szerint elterjedt gyakorlat a tálibok lefizetése a vidéken állomásozó külföldi csapatok körében.

A Magyar Honvédség nem fizet a táliboknak az Afganisztánban szolgáló magyar katonák biztonságának szavatolásáért - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a szaktárcát, hogy csütörtökön az AFP francia hírügynökség azt írta: a NATO afganisztáni műveletében részt vevő "számos ország", köztük Olaszország is fizet a lázadóknak azért, hogy katonáikat ne érje támadás. A hírügynökségnek ezt egy névtelenséget kérő, magas rangú afgán tisztviselő nyilatkozta.

A tisztviselő szerint a tálibok lefizetése - a brit és az amerikai kontingenseket kivéve - elterjedt gyakorlat azoknak a külföldi csapatoknak a körében, amelyek Afganisztán vidéki területein állomásoznak.

A Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében leszögezte: "sem a magyar állam, sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Magyar Honvédség nem fizet az afgán ellenállóknak az Afganisztánban szolgáló magyar katonák biztonságának szavatolása érdekében". Mint írták: a magyar katonák biztonságát nem annak "kétes megvásárlása" szolgálja, hanem a megfelelő felszerelés és a feladatok - köztük kiemelten az újjáépítési, fejlesztési programok - sikeres végrehajtása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.