Nem fenyeget sugárveszély a vörösiszap miatt

Miközben folyamatosan érkeznek a munkagépek, a munkások és katasztrófavédelmi szakemberek a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településekre, a Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja helyszíni vizsgálatai alapján megnyugtató hírt közölt: a lakosság nincs kitéve radioaktív sugárzásveszélynek.

Devecseren és Kolontáron egész éjjel mérték a levegő és a Torna-patak vizének lúgosságát (pH-értékét), a talaj és a levegő szennyezettségét. A gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH-értéket mutat a 14-es skálán. Amikor a vörösiszap elöntötte a településeket, ez a szám még 13,5 volt.

Az MTI tudósítójának csütörtök reggeli helyszíni tudósítása szerint folyamatosan érkeznek a munkagépek, a munkások és a katasztrófavédelmi szakemberek a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településekre, hogy folytassák a négy nappal korábban bekövetkezett katasztrófa kárfelszámolását. A katasztrófa sújtotta térségben több tucatnyi géppisztolyos rendőr járőrözik, az emberek gumicsizmában, védőmaszkban némán bandukolnak, de többen próbálják folytatni mindennapi életüket: munkába, iskolába készülnek.

Bár a speciális mentők egész éjjel kutatták a több tíz négyzetkilométeres térséget, amelyet elöntött a vörös színű sárlavina, még nem találták meg azt a három embert, aki négy napja nyomtalanul eltűnt a két méter magas sodrással.

Kolontár utcái egyébként már járhatók, de a megsemmisült házak utcáiba csak az ott lakók mehetnek be. Devecserben viszont még mindig vannak kordonokkal lezárt utak, amelyek előtt géppisztolyos rendőrök posztolnak. A veszprémi kisváros katasztrófa sújtotta részén zárva vannak az üzletek, a benzinkútnál, az udvarokon még mindig legalább térdig ér a vörösiszap, több ház egészen a tűzfalig vörös színű, és csak foltokban lehet látni eredeti színezését.

Kolontáriak az MTI tudósítóinak kora reggel arról beszéltek, nagyon nehezen telt az éjszakájuk, mert rettegnek egy újabb katasztrófától, és ha lefekszenek, nem tudják, mire ébrednek.

A nap folyamán a települések polgármesterei a kárt szenvedett családoknak gyorssegélyt adnak, amelyet a katasztrófát okozó cég és több biztosító bocsátott rendelkezésre az önkormányzatoknak. Délelőtt pedig megkezdik a társaságok a kárfelmérést is.

Eközben a Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja a vörösiszap-katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatok után ma reggel azt a tájékoztatást adta, hogy a lakosság nincs kitéve radioaktív sugárzásveszélynek.

Ugyanakkor a vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel. Bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással védekezhetnek az emberek a káros hatások ellen. Az vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké.

A kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében az MTA kutatói sietnek megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktiv sugárzásveszélynek nincsenek kitéve. A vörösiszap radioaktiv sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van. A kitörés helyszínének közeléből és attól távolabb eső helyekről vett mintákon az MTA kutatói elvégzik a méréseket, amelyek eredményéről haladéktalanul tájékoztatják a hatóságokat és a közvéleményt.

Áldozatsegítő szolgálat működik

Áldozatsegítő szolgálat kezdte meg működését a vörösiszappal elöntött településeken - közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön. A szolgálat az áldozatok számára jogi segítséget nyújt, és közreműködik érdekeik érvényesítésében. Azonnali pénzügyi segítséget a bűncselekmény elkövetésének megállapítása esetén adnak, amely folyamatban van. A bizottság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy akinek ingatlanában sérült gázpalack van, a veszélyhelyzet megelőzése végett jelezze az önkormányzatnak. A gázpalackok hatástalanítását a tűzoltóság végzi, mert a szabálytalan, házilagos hatástalanítás életveszélyes lehet.

A közlemény szerint az Aegon Biztosító Zrt. kárszakértők bevonásával terepszemlét tart a területen, a kárbejelentéseket a biztosítóval szerződésben állóktól csütörtökön és pénteken várják a devecseri művelődési központban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.