Nem csökkent tovább a Fidesz támogatottsága

Változatlan a pártok támogatottsága; a Fidesz és az MSZP támogatóinak aránya 24, illetve 13 százalék, a biztos pártszavazók körében továbbra is kétszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben - olvasható az Ipsos legújabb felmérésének összefoglalójában.

A nyár végén megálltak a korábbi hónapok tendenciái, a Fidesz támogatottsága az összes választókorú körében nem csökkent tovább, az MSZP-é pedig nem emelkedett - áll a közleményben. A felmérés szerint a Fidesz és az MSZP támogatóinak aránya 24, illetve 13 százalék, s ez 1,9 millió és 1 millió szimpatizánst jelent. A Jobbik 7 százaléka közel hatszázezer, az LMP 3 százaléka nagyjából negyedmillió támogatót jelent.

A "pártok világát maguktól távolinak érzők" vannak ugyanakkor a legtöbben, s tartósan a választásra jogosultak fele, mintegy négymillió ember sorolható már ide - írták. Mint olvasható, a biztos pártválasztók körében lényegében változatlanok voltak a nyári eredmények, most is szűken kétszeres a Fidesz-többlete az MSZP-vel szemben (50-27 százalék). A Jobbik is hozza a megelőző hónapok átlagát (5 százalék, az LMP megközelíti azt (5 százalék).

A felmérés szerint a kormánypárt előnye a társadalom csaknem minden csoportjában megfigyelhető. A legnagyobb eltérés négyszeres, a fiatalok körében 28 százalékuk támogatja a Fideszt, míg az MSZP-re 7 százalék voksolna. A szakmunkások csoportjában 20-14-re áll a két párt, a 60 év felettiek és a nyugdíjasok körében pedig a szocialisták befogták, majd megelőzték a Fideszt. A hatvanévesek és a náluk idősebbek csoportjában az MSZP mögé 24 százaléknyian sorolják be magukat, míg a Fidesz itt 20 százalékot ér el.

A felmérés szerint a közhangulat csak a Fidesz hívei körében pozitív: kétharmaduk szerint jó, egynegyedük szerint rossz irányban halad az ország. A lakosság egészén belül éppen fordított az arány: 65 százalék negatívan, 25 százalék pozitívan értékeli hazánk történéseit. Az Ipsos augusztus 21-e és 28-a között végezte közvélemény-kutatását, amelynek során ezerötszáz felnőttet kérdezett meg.

Az Ipsos július közepén végzett közvélemény-kutatása azt mutatta: a kormánypárt mögött a választókorú népesség 22 százaléka, az MSZP mögött pedig 14 százaléka, 1,8 millió, illetve 1,1 millió szavazópolgár áll. A felnőtt népesség alig egyharmada volt biztos pártválasztó a kutatás szerint. Ebben az eltökélt szavazói körben a Fidesz 49, az MSZP 27, a Jobbik 17 és az LMP 6 százalék támogatottságot élvez - írták akkor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.