Nem csitulnak a közmédiás tiltakozások

310. napja tüntetnek és egyre hangosabban követelik a sajtó szabadságát az MTV Kunigunda úti székházánál.

A közmédia hírmanipulációi miatt tavaly indult éhségsztrájkjuk után Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető és volt kollégái számos pert indítottak, és most már összeurópai tiltakozást is szerveznek. Sátrukkal azóta is a székháznál tiltakoznak, viszont azóta sem engedik be őket a tévészékházba. A patthelyzet Nagy Navarro Balázs tájékoztatása szerint hamarosan megoldódhat, miután pert nyertek, és bírósági végrehajtót is kirendeltek, így előbb-utóbb "végrehajtóval vagy akár karhatalommal", megpróbálnak bejutni az épületbe, ahonnak tavalyi elbocsátásuk óta nem tudják elvinni a személyes holmijukat.

Nagy Navarro Balázs bemutatja a Lipcsében kapott német sajtószabadság díjat az MTVA -székház előtt
A televiziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ)rendkívüli sajtótájékoztatót tart az MTVA székház előtt. Nagy Navarro Balázs alelnök bemutatja a Lipcsében kapott német sajtószabadság díjjat ls az ott elindított peticíó fejleményeiről beszél.

Több bírósági ügyük még folyamatban van, ítéletet várnak többek között a Lomnici Zoltán volt főbíró híradós kitakarása, illetve a Daniel Cohn-Benditről szóló MTV-riport meghamisítása miatt indított perekben. Nagy Navarro Balázs szerint a perek kimenetele azért is lesz érdekes, mert a felülvizsgálat során derül ki, hogy a médiahatóság megalapozottan utasította-e el beadványaikat. A hatóság ugyanis kiegyensúlyozottsági panaszként kezelte az ügyeket, így beadványaikat elutasíthatta arra hivatkozva, hogy nem fordultak időben – két napon belül – közvetlenül a médiaszolgáltatóhoz (amire esélyük nem volt, miután a Lomnici-ügy napokkal később derült ki).

Ezenkívül most újabb panaszokkal bombázzák a hatóságot és a bíróságot, ezúttal azt sérelmezik, hogy a közszolgálati média nem számolt be a lipcsei sajtódíjukról és a petíciójukról. Nagy Navarro azt is megdöbbentőnek mondta, hogy még az Egymillióan a sajtószabadságért csoport is "elhallgatja" a velük kapcsolatos híreket.

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka – a Kunigunda úti éhségsztrájk és a Tiszta Kezek Mozgalom szervezői – múlt héten Lipcsében vehették át a "a média szabadságáért és jövőjéért” díjat a Lipcsei Takarékpénztár alapítványától. Nagy Navarróék – Angela Merkel és Orbán Viktor találkozójára időzítve – petícióban követeltek kiállást a két kormányfőtől a sajtószabadság mellett. Kiáltványukat elsőként Burkhard Jung lipcsei polgármester írta alá, azóta nyolcszáz aláírásnál tartanak, az aláírásgyűjtést pedig a többi EU-tagállamra is kiterjesztik. Nagy Navarro Balázs lapunknak azt mondta, az unió összes állam- és kományfőjének írnak, hogy ők is emeljenek szót a sajtószabadság védelmében. A petíció aláírására a magyar demokratikus parlamenti pártok vezetőit is felkérik, az aláírásokat végül az EU vezetőihez fogják eljuttatni.

Helyreigazítás

A Nem csitulnak a közmédiás tiltakozások című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy „…a közszolgálati média nem számolt be a lipcsei sajtódíjukról és a petíciójukról.” A valóság ezzel szemben az, hogy a közmédia a TFSZ által fontosnak tartott híreket első alkalommal 2012. október 8-án 21 óra 41 perckor, továbbá 2012. október 10-én 0 óra 4 perckor tette közzé a nemzeti hírügynökség (MTI Zrt.) hírfolyamában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.