Nem bővült a Fidesz szavazótábora

A Policy Solutions vizsgálata szerint az októberi önkormányzati választások után a tízezer fő alatti települések a függetlenek birodalma maradt, a nagyobb városokban csak arányaiban tarolt a Fidesz, ugyanis kevesebb szavazatot kapott, mint négy éve.

A Közpolitikai és Politikai Kommunikációs és Tanácsadó Intézet által végzett elemzés szerint a tízezer fő alatti településeken a függetlenek által elnyert mandátumok aránya mindössze egy százalékponttal csökkent 2006-hoz képest. Ez arra utal, hogy "sem a választási törvény szigorítása, sem az egyedülálló mértékű fideszes képviselőállítás nem hozott semmilyen áttörő változást a tízezer lakosnál kisebb településeken; a falvak és kisvárosok továbbra is a függetlenek birodalma maradt" - írták.

Visszaesett ugyanakkor ezeken a településeken az MSZP, amelynek egyik kiváltó oka, hogy a szocialisták csupán 453 helyen indítottak jelöltet, amely a fideszes jelöltek számának tizede - tették hozzá. A Policy Solutions az elemzés egyik meglepő tényének nevezi, hogy a tízezer fő feletti településeken a Fideszre leadott szavazatok száma 2006-hoz képest csökkent, ugyanis míg ezeken a településeken négy évvel ezelőtt több mint egymillió voksot kapott a jobboldali párt, addig az idén 928 ezret. Az intézet megállapítása szerint ez még a kisebb választási részvételt figyelembe véve is azt mutatja, hogy "nem történt jelentős szavazótábor-bővülés a jobboldalon".

A megyei közgyűlésre leadott listás szavazatok alapján az látszik, hogy a kelet-magyarországi és a nyugat-magyarországi megyékben a Fidesz az ország mindkét felében egyforma mértékben javított eredményén. A legnagyobb arányban - 33 százalékkal - Csongrád megyében tudta növelni szavazatainak a számát. Sokak számára meglepő adat lehet, hogy a baloldal az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon 44 százalék körüli szavazatveszteséget "könyvelhetett el" - jegyezte meg az intézet.

A fővárosban az I. kerületet nevezi az intézet "a Fidesz fellegvárának", mivel itt a kormánypárt háromszor annyi szavazatot kapott, mint az MSZP. A szocialista képviselők egyetlen kerületben, a XIII.-ban vannak többségben a fideszesekhez képest. Az elemzés egy másik "fontos megállapítása" szerint a baloldal teret vesztett a XVI. és a VIII. kerületben. Emellett viszont kiemelik, hogy Kispesten és Pesterzsébeten úgy tudott nyerni az MSZP színeiben induló polgármester, hogy a kerületekben - ha csak kismértékben is -, de többségben vannak a jobboldaliak. A Policy Solutions szerint a baloldal további építkezési bázisa lehet Újpest és Kőbánya, ahol 10 szocialista szavazóra "mindössze" 13 illetve 15 fideszes jut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.