Nem becsületsértés, hogy 'Zombor úr! Bűzlik a város a korrupciótól!'

Zombor Gábor kecskeméti polgármester elolvasta ezt a feliratot egy magánházon, és becsületsértésért perelt. A bíróság elsőfokú ítélete szerint nem volt rá alapja.

Megalapozatlanság miatt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hétfőn elutasította a kecskeméti önkormányzat polgári keresetét, amelyet jó hírnevének a megsértése miatt indított egy helyi magánházon lévő felirat miatt. Az ítélet nem jogerős.

A per kiváltója a következő felirat volt:

Zombor úr! Bűzlik a város a korrupciótól!

Zombor Gábor fideszes országgyűlési képviselő, a város polgármestere - miután tudomást szerzett a magánházon lévő kiírásról - becsületsértés miatt feljelentést tett a rendőrségen. A városi ügyészség azonban a büntetőügyet - indok: a két mondat nem ad alapot a becsületsértésre - megszüntette.

Ezután a polgármester a hivatal nevében polgári pert indított az ingatlan tulajdonosa ellen és százmillió forint nem vagyoni kár megtérítését kérte a bíróságtól. A kereset szerint az emberekben az a képzet alakult ki, hogy ő és az általa vezetett önkormányzat alkalmazottjai, eljárásai korruptak volnának. A perben az önkormányzat végül elállt a kártérítési követeléstől, és a bíróság döntésére bízta, hogy a jogsértés súlyához mérten milyen elégtételt tart elegendőnek megítélni az ügyben.

A bíróság tegnap megalapozatlanság miatt elutasította az önkormányzat keresetét. Az indoklás szerint a jó hírnév sérelmének a megállapításához szükséges, hogy a sértett beazonosítható legyen, jelen esetben azonban a „város" kifejezés nem hordozza magában azokat a feladatokat, amelyeket az önkormányzat megjelenít, ennek okán a hivatal keresetindítási joga is hiányzik.

Hozzátette: a korrupció kifejezés egy értékítéletet, véleményt tükröz és nem elegendő a hírnévrontás megállapításához.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.