Harrach: Nem az érdekel, hogy tabletta vagy kaparókanál

Az általam felvázolt kép – az, hogy mi lesz itt a század végén –, azt is jelenti: az iskolázatlan rétegek adják tovább a gyermekeiknek az ő sajátos kultúrájukat – nyilatkozza Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az abortusztabletta körül fellángolt vita kapcsán. Ugyanakkor – szögezte le – biztos abban, hogy ebben a ciklusban nem nyúlnak az abortusztörvényhez, valószínűleg egy következőben sem tennék.

Hisznek Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak?

Abortusztabletta-ügyben?

Hisznek neki?

Van más lehetőségünk?

Szócska Miklós a parlamentben az ön párttársának, Nagy Kálmánnak azt mondta, a forgalomba hozatal engedélyezése nem jelenti az abortusztabletta alkalmazását. A Hír Tv-nek viszont azt mondta: ellentmondásosak a szakvélemények, de kihasználják azokat a jogszabályi lehetőségeket, amelyekkel – idézzük – „a magyar lányokat, asszonyokat megmentik ezektől a kockázatoktól”. Amikor a műsorvezető megjegyezte, hogy akkor ezekre a kérdésekre később visszatérnek, az államtitkár úr reagált: „Isten ments, ezt zárjuk is itt le”. Akkor önök most megnyugodtak vagy sem?

Az abortusztabletta-kérdés számomra olyan, mintha eddig az lett volna a „szabály”, hogy valaki jobb kézzel adhat egy pofont nekem, most pedig lehetőség nyílik egy balkezes pofonra is. Az igazából nem hoz lázba, hogy hány kézzel adják, egyik pofont sem szeretném. Akkor sem, ha azt mondják, hogy a bal kéz kíméletesebb.

A jobb-bal pofon szimbolikáját kicsit megvilágítaná nekünk?

Elvi állásponttal tudok válaszolni: mi, kereszténydemokraták, az élet pártján állunk, megszületnie kell a gyermekeknek és nem szabad elpusztítani őket. Magyarországon nem az a probléma, hogyan ne szülessen gyerek, hanem az, hogy kevés gyerek születik. És ha a kérdés politikai és társadalmi oldalára is vetünk egy pillantást, akkor azt kell mondanom, hogy ma Magyarországon abortuszügyben társadalmi béke van.

Amit most önök felkavartak? Vagy még csak fel sem kavarták igazán? Hiszen nem mozdítottak meg nagy társadalmi csoportokat, nem arról folyik a vita, legyen-e abortusz vagy sem.

Nem azért fogalmaztuk meg a véleményünket, hogy nagy társadalmi csoportokat mozgósítsunk.

Akkor mire jó a tablettaellenes keresztes hadjárat?

Szeretnénk felhívni a figyelmet ismét arra, hogy az élet a fogantatással kezdődik, és arra is, hogy a drámai népesedési helyzet miatt a közgondolkodás megváltoztatására van szükség. Az életpártiak tudomásul veszik a magzatvédelmi törvény jelenlegi szabályozását, a magyar társadalom állapota most ilyen mértékű védelmet tud adni a magzati életnek. Az abortuszpártiak számára pedig ez jó így.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO-statisztika szerint olyan országokban, ahol húsz éve alkalmazzák a tablettát, nem nőtt az abortuszok száma.

De csökkent?

Nem emelkedett.

Nálunk most csökkenő a tendencia. Ha megállna a csökkenés, az nagy baj lenne.

A tabletta valószínűleg nem okozna változást a mostani helyzethez képest.

Véleményem szerint a tabletta könnyelművé teheti az alkalmazókat.

Késsel-villával lehet abortuszt csinálni, de a humánusabb eljárást megtiltanák? A tabletta bevezetése után is végig kell szenvedni a tortúrát.

Szeretném, ha éreznék, hogy én nem a technikai részletekről szeretnék vitázni. Mi egy olyan cselekmény kiterjesztése ellen tiltakozunk, ami egyértelműen életellenes.

A tabletta nem kiterjesztés.

A tabletta egy olyan új technika, amelynek szakmai körökben vitatott a megítélése.

Ilyen szakvéleményt mi nem ismerünk. Egy angol, tudományos eredményeket közlő lapban, a Lancettben megjelent kutatás szerint az abortusztabletta a nők számára kíméletesebb eljárás...

Lehet, de más kutatások arról szólnak, hogy a tabletta alkalmazása pszihésen jobban megterheli az abortusz mellett döntő nőket. Engem nem az érdekel, hogy tabletta vagy kaparókanál. Engem az érdekel, hogy megszülethessenek a gyerekek! Ha a demográfiai tendencia nem fordul meg – és ez konkrét kutatás eredménye –, akkor 90 év múlva 5,2 millió ember lesz Magyarországon úgy, hogy egyharmad 65 év feletti lesz, közel egymillió bevándorlóval. Működésképtelen lesz az ország.

Az abortusztabletta miatt?

Nem a tabletta miatt. Tegyük félre a tablettakérdést ! Mondjuk azt, hogy a társadalom egésze van olyan állapotban, amin változtatni kell. Ennek egyik, és nem is mondom, hogy döntő eleme az abortuszkérdés. A gyermekszeretet, a családcentrikus gondolkodás, a felelős párkapcsolat terén kell a közgondolkodást formálni.

Úgy nem nehéz, hogy a társadalom nem érzi ennek kényszerét? Az abortusztabletta elleni demonstráció mindössze tucatnyi embert érdekelt, miközben a szónokok, köztük Semjén Zsolt KDNP-elnök és jobbikos politikusok, eleve öten voltak.

Ismét mondom: nem az abortusztabletta a kulcskérdés.

De Semjén Zsolt is az abortusztabletta ellen szólt. Vagy a tabletta csak apropó?

Ez egy lehetőség arra, hogy a lényegről beszéljünk: a jövőnkről, a gyermekek megszületéséről, a családok helyzetéről.

Frakcióvezető úr! Úgy nehéz érvelni ezen szép elvek mellett...

Bocsánat! Ezek nem „szép elvek”, hanem az életünk alapjai...

... tehát úgy nehéz érvelni „az életünk alapjai” mellett, hogy az abortusztabletta alkalmazása ellen önöknek nincs érvrendszerük, vagy nem meggyőző az érvrendszerük.

A probléma nem az, hogy milyen módszerrel pusztítjuk el a magzatokat, hanem az, hogy ezt megtesszük...

Tényeket sorolunk: a ’90-es évek elején a szegedi szülészeti klinikán végeztek vizsgálatokat a tablettáról, 2005-ben a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium klinikai, ellenőrzött körülmények között, az egészségügyi világszervezethez hasonlóan, biztonságosnak ítélte az alkalmazását. A gyógyszerészeti intézet megadta a forgalmazására az engedélyt, és OEP-támogatás nélkül ugyan, de lehet alkalmazni, teljes áron. Semjén Zsolt szerdán úgy nyilatkozott, hogy a KDNP az abortusztabletta alkalmazását „hatalmi kérdésnek” tekinti, és amíg meghatározó kormányerő lesz, ezt mindenképpen megakadályozza. Hogyan gondolják ezt?

Erről Semjén Zsoltot kell megkérdezni, vagy esetleg Szócska Miklóst.

Az államtitkár úr mismásol. Az mit jelent, hogy hatalmi kérdés a tabletta alkalmazásának megakadályozása?

Erre Semjén Zsolt biztosan tud válaszolni.

„Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét fogantatástól kezdve védelem illeti meg”. Ez a megszövegezés a legmagasabb egyházi méltóságok tetszését is elnyerte, a szöveg teológiailag is vállalható – ezt Semjén Zsolt mondta tavaly. Ha ebbe az alkotmányos megfogalmazásba belefér a művi terhességmegszakítás, a tabletta miért nem?

Akkor újból nekifutok: engem nem az érdekel, hogy kaparókanál vagy tabletta, engem az érdekel, hogy szülessenek meg a gyerekek.

Az abortusztabletta elleni kirohanásukból pedig az következik…

Nincs semmiféle kirohanás...

A KDNP kezdeményezi a magzati élet védelméről szóló törvény módosítását, ha mégis alkalmazhatják a kórházak a tablettát?

Nem. Törvényi változtatásra nincsen mód. Úgy gondoljuk, a megoldást a társadalmi tudat formálásával kell elérni. Nincs normális ember ma Magyarországon, aki azt mondaná, hogy az abortusz jó dolog. Változtatni kell azon a helyzeten, hogy míg Európában valahol tíz körül van a száz élveszületésre jutó abortusz, Magyarországon az arány 43 százalékos.

Viszont míg a ’90 évek elején kilencvenezer abortusz történt évente, most 38 ezer.

Igen, de még ez is sok.

Van valamilyen háttéralku a KDNP és a Fidesz között arról, hogy még ebben a ciklusban módosítanak az abortusztörvényen?

Nincs. Biztos vagyok benne, hogy ebben a ciklusban sem, és ha kormányon leszünk, valószínűleg a későbbiben sem fogunk hozzányúlni a törvényhez.

Az alkotmányból levezethető lenne egy szigorúbb szabályozás is, nem?

Minden levezethető, ez is, az is. De nem tartom időszerűnek a törvénymódosítást. A cél természetesen az, hogy a magzati élet védelme növekedjen, de ezt nem a törvény kényszerítő erejével kell elérni. Ami ma történik e téren, az primitív állapot. Az ezzel kapcsolatos kultúrát kell megváltoztatni.

Semjén Zsolt szerint „a legnagyobb probléma, hogy bizony a társadalom egy részében az abortusz problémájának a bagatellizálását jelentené, hogy ha egy pirula bekapásával tekintenék lerendezhetőnek, megoldhatónak a kérdést”. Magyarul, mintha az lenne a problémája a KDNP-nek, hogy a nők nem félnek majd eléggé az abortusztól, ha gyógyszert kapnak.

A felelős párkapcsolat felé kell terelni a fiatalokat…

De a felelősség és a félelem nem ugyanaz, óriási szakadék van a kettő között.

Nyilván úgy akart fogalmazni az elnök úr, hogy a „csak beveszem a gyógyszert”, a felelőtlenséget növeli.

Az abortusz mint procedúra nem könnyű megoldás. De ha nem lesz Magyarországon gyógyszer, átmegyek a határon, és Ausztriában 490 euróért megcsinálják.

Ez a lehetőség eddig is adott volt.

Orvosi statisztikák vannak arról, hogy míg a küretkanál átszakítja a méhfalat, fertőzést okozhat, a nő meddővé válik, addig ezek a „mellékhatások” nincsenek meg a tabletta esetén…

A tablettának más veszélyei vannak. De ez orvosszakmai kérdés. Ez legyen az abortuszpártiak problémája….

Ez nem pártosság kérdése, két szakmai eljárás következményeiről van szó.

Mi nem akarunk szakmai kérdésekbe avatkozni. Jómagam öt gyereket szerettem volna, lett belőle három, mindhárom fiú. De azt hiszem, a három fiú felér legalább öt lánnyal. Nézzék, a mi dolgunk az, hogy nagyobb összefüggésekben, társadalmi összefüggésekben nézzük a dolgokat, az indentitásunknak megfelelően.

Olaszországban az egyház kezdeményezett bojkottot az abortusztabletta ellen. Itt is erről van szó?

Nincs erről szó, saját szakállunkra emeltük fel a hangunkat.

Erdő Péter bíborossal egyeztetett Semjén Zsolt tablettaügyben?

Nem tudok róla.

És a miniszterelnökkel? A „hatalmi kérdés” jegyében Semjén Zsolt kéri majd Orbán Viktort, hogy hasson Szócska Miklósra: adminisztratív úton akadályozza meg a tabletta alkalmazását az államosított kórházakban?

Erről sem tudok.

De lehet, hogy a KDNP tűzzel-vassal, a fent említett módon megakadályozza a tabletta alkalmazását?

Olyan értelemben semmiképpen. De nehogy az legyen a címe az interjúnak, hogy más véleménye van Harrach Péternek, mint Semjén Zsoltnak...

És ultimátumot intéznek a Fideszhez? Emlékszünk még Siófokra, és az alkotmánykoncepcióra...

A KDNP nem fog vétót emelni a magzati élet védelméről szóló törvény ellen. És ultimátum sem lesz.

Már nincsenek kétharmados törvények, amelyek elfogadásához a KDNP-s voksokra is szükség van.

Kétharmados törvénymódosítás mindig akad. Tegnap például a médiatörvényről szavaztunk. De a frakciószövetségnek nem azért van szüksége a KDNP-re, hogy a törvényeket megszavazza, hanem azért, mert biztos eszmei alapokkal rendelkező világnézeti párt. Tudjuk azt, hogy a Fidesznek sokszínű, sokféle álláspontú választója van...

Liberálisok például?

Ne adják a számba a szót!

Mi lesz akkor, ha a szakma szabályai szerint mégiscsak bevezethető lesz a kórházakban a tabletta?

Eddig is és ezentúl is megfogalmazzuk az elvi véleményünket, ami társadalompolitikai szempontból fontos.

Ennyi? Mégsem akar beleszólni a szakmai megoldásokba a KDNP? Mert mintha most ez történne: megmondják az orvosoknak, hogy ilyen módszerrel lehet, olyannal meg nem lehet abortuszt végezni.

Ez tényleg szakmai kérdés. Ezért azt mondjuk, ha a törvényeknek megfelel, és az egészségpolitikai döntés így születik meg, akkor legyen így. Azon fogunk dolgozni, akár az oktatásban, akár a médiában, akár a parlamentben, hogy olyan gondolatok jelenjenek meg, amelyek előbb-utóbb a fiatalok fejébe is bekerülnek. Azon vagyunk, hogy használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a magzatvédelmi törvény lehetővé tesz, elsősorban felvilágosítással. És ha már az egyházakat megemlítették: az egyházak keretében működnek olyan lelkipásztorok, akik az abortuszon átesett nőknek segítenek feldolgozni a válságos állapotot. Ez a kérdés nem egy fundamentalista megközelítésből, hanem a teljes ember iránti elkötelezettségből, empátiából fakad.

Ha már fundamentalizmus: nem hallottunk fideszest megszólalni abortusztabletta-ügyben.

Rónaszékiné Keresztes Mónika megszólalt, hét gyereke van.

Pontosítunk: ismert fideszes nem exponálta magát.

A Fidesz néppárt, szociológiai értelemben is sokféle választóréteggel, a KDNP meg világnézeti párt...

A Fidesz azért nem exponálja magát, mert az abortuszszigorítás nem hozna, inkább vinne szavazatokat?

Nem. Azért, mert a szavazóbázisában ez a kérdés nem esik egyértelmű megítélés alá.

A tablettaügy a KDNP számára sem hoz szavazatokat. Kötelező kűrt futnak?

Ha a kötelezőt úgy értjük, hogy a lelkiismeretünk szerint, a politikai hitvallásunk szerint, a hagyományaink szerint, akkor igen…

Ismeri a Postinor tablettát?

Nem.

Patikában kapható, receptre, a közösülés után 72 órán belül lehet bevenni a terhesség megakadályozására. A tinédzser-ambulanciákon kézbe is adják. Ez ellen nem tiltakoztak.

Ismét mondom, hogy egy rendezetlen világban élünk, ahol ilyenek is vannak...

Arra van önöknek statisztikájuk, hogy mely társadalmi rétegben van a legtöbb abortusz?

Bebizonyosodott, hogy nemcsak a fiatalok érintettek abortuszkérdésben, hanem az idősebb korosztály is, amelynek tagjai esetleg már egy vagy több gyermeket nevelnek. Összefügg a kérdés a gyermekvállalással is, hiszen ha megnézzük, hogy az iskolai végzettség szerint hol születik több gyermek, a legkisebb a születések száma a középfokú végzettségűeknél, a legtöbb pedig a nyolc általánost el nem végzetteknél. Ez önmagában azt mutatja, hogy az általam felvázolt kép – az, hogy mi lesz itt a század végén –, azt is jelenti: az iskolázatlan rétegek adják tovább a gyermekeiknek az ő sajátos kultúrájukat. Tehát nem elég, hogy kevesen leszünk, hogy öregek leszünk, még képzetlenek is leszünk.

De azért ebből nem következik, hogy a nők ne járjanak iskolába, mert akkor sokkal több gyereket szülnek, ugye?

Azért ne nézzenek ennyire fundamentalistának!

Harrach Péter és Semjén Zsolt az Országgyűlés plenáris ülésén
Harrach péter és Semjén Zsolt (KDNP) az Országgyűlés plenáris ülésén. 2012.04.16. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.