Nem áll le a XIII. kerület fejlesztési dömpingje

A következő négy évben tízmilliárd forinttal folytatja városfejlesztési programját a XIII. kerület, ahol az előző ciklusban is példa nélküli, 16 milliárdos beruházást hajtott végre intézményeiben az önkormányzat.

A XIII. kerületi képviselő-testülete 2007-ben fogadta el intézményhálózatának 10 éves felújítási programját. A városatyák idén februárban értékelték az eddigi teljesítést, mely megállapításaik szerint eredményes volt, lehetővé tette a műszaki és szakmai igényeknek megfelelő tervezést. Az előkészítésben elsőbbséget élvezett az élet- és balesetveszély-elhárítás, az akadálymentesítés, az üzemeltetési költségek csökkentése, az energiatakarékosság. Fejlesztésre az elmúlt négy évben egyedülállóan, csaknem 16 milliárd forintot fordított az önkormányzat.

Két teljes körű rekonstrukció is nívódíjat kapott, így a Révész utcai orvosi rendelő 2009-es 587 milliós megújítása. A régi elavult épület helyére egy teljesen újat húztak fel, a rendelő fővárosi regionális feladatokat is ellát, melyet több kerület is igénybe vesz.

A Pannónia Általános Iskola 2008-2009-ben megtörtént rekonstrukciója összesen 2,6 milliárd forintba került. A tanoda a kerület védett épülete, fennállásának 100. évfordulójára készült el. A rekonstrukció tervei és a kivitelezés is nívódíjat kapott. A létesítmény egy modern háromszintes épülettel bővült, melyben egymás felett két szinten, Közép-Európában egyedülálló módon a tornatermek találhatók.

E két beruházása mellett a többi új építkezésére is büszke lehet a kerület. A „legfrissebb” a jövő csütörtökön átadandó, 3,5 milliárdba kerülő Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM). A képviselő-testület döntése alapján a továbbiakban is az energiatakarékos és környezetkímélő technológiák alkalmazása szükséges. Ennek figyelembevételével készült el csaknem 30 intézmény energiaauditja a költséghatékony rendszerek kialakítására. A RaM is ennek megfelelően kapott egyedülálló hűtő-fűtőberendezést.

A képviselő-testület a teljes felújításokon túl a többi intézményben is aktualizálta a részleges rekonstrukciókat és bővítéseket. Már idén mintegy kétmilliárd forintnyi korszerűsítés fog megvalósulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.