Nem akarnak adót fizetni az autóik után a polgárőrök

A járőrözések során használt járműveik cégautóadójának eltörlését kéri a polgárőrség a kormánytól. Továbbá a morális támogatáson túl azt az egymilliárd forintot, amit korábban a belügyminiszter ígért meg a szervezetnek.

Polgárőrség nélkül elképzelhetetlen a bűnmegelőzés Magyarországon, viszont nincs szükség mobil járőregységekre, hanem a helyi együttműködéseket kell támogatni - mondta Túros András az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén az MTI tudósítása szerint. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elsősorban morális támogatást kért a belügyi szervektől és a politikától a polgárőrségek számára.

Túros András hozzátette: április végén megkapták az éves költségvetésük felét, vagyis 350 millió forintot. Az OPSZ elnöke szerint azonban az önkormányzatok támogatásainak csökkenése miatt szükség lenne a belügyminiszter által korábban felajánlott 1 milliárd forintra. Túros emlékeztetett arra, hogy a helyhatóságok az elmúlt időszakban évente 400-450 millió forinttal járultak hozzá a polgárőrségek működéséhez, ám az OPSZ elnöke ennek csökkenésére számít.

A polgárőrség vezetője bejelentette: kezdeményezik, hogy mentesítsék a szervezet járműveit a cégautóadó hatálya alól. Közölte, jelenleg a csaknem 1000 autójuk után évente 120 millió forintot kell befizetniük az államkasszába. Túros András beszámolt arról, hogy 2010-ben 9 millió órányi szolgálatot teljesített a szövetséghez tartozó 2154 tagszervezet csaknem 90 ezer tagja. Az OPSZ elnökének számításai szerint ezzel 18 milliárd forintnyi értéket adtak az országnak. Évi 2 milliárd forintból már kellő hatékonysággal lehetne működtetni a polgárőrségeket - tette hozzá.

A bizottsági beszámolón részt vett a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Eiselt György, aki elmondta, reményei szerint már a jövő évi büdzsé tervezésekor rendezhető a polgárőrök járőröző autóinak cégautóadó ügye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.