A székházfoglalókat védték a fideszes aktivisták?

Koncepciós perre gyanakszik az Együtt-PM a Fidesz budapesti székházát tavaly márciusban „elfoglaló” aktivisták ellen folyó eljárás kapcsán.

Az Együtt-PM szövetség szerint egyre több jel utal arra, hogy koncepciós per folyik a Fidesz budapesti székházát tavaly márciusban „elfoglaló” aktivisták ellen. Szabó Tímea független országgyűlési képviselő vasárnap, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrségi határozat szerint a Lendvay utcai székház életveszélyes, omlik a vakolat, ezért az épületet védő aktivisták annak idején csak a székházfoglalók életét mentették.

Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet: a hatályos törvények szerint kizárólag az illetékes hatóság állapíthatja meg, hogy egy épület veszélyes-e.
Az Együtt-PM megkereste a fővárosi kormányhivatal kerületi építésügyi hivatalának vezetőjét, hogy történt-e vizsgálat a Lendvay utcai ingatlan esetében. A hivatalos válasz szerint ilyen nem folyt, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) sem érkezett hasonló megkeresés - tette hozzá.

Mivel az Együtt-PM nem feltételezi, hogy egy kormányhivatal építésügyi vezetője valótlanságokat állítana, a politikus álláspontja szerint a BRFK jogszerűtlenül szüntette meg az eljárást az állítólag a veszélyes székházat védő Sz. Ferenc és társai ellen. A szövetség ezért azt követeli a rendőrségtől, adjon számot arról: milyen alapon állították, hogy a tiltakozók önként távoztak, és honnan vették, hogy életveszélyes helyen álltak az aktivisták.

Szabó Tímea emlékeztetett, tavaly márciusban mintegy hetven békésen demonstráló aktivista jelképesen elfoglalta a Fidesz Lendvay utcai székházát, ezzel is tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Az aktivisták ellen ezután büntető-, illetve szabálysértési eljárás indult. Ezzel párhuzamosan büntetőeljárás indult az úgynevezett Fidesz-aktivisták ellen is, akik feltehetően bűncselekményt követtek el a békésen demonstrálókkal szemben, amikor őket - akaratuk ellenére - erőszakos módon eltávolították a demonstráció helyszínéről.

A politikus közlése szerint a rendőrségi határozatban szereplő Sz. Ferenc korábban tíz évet ült börtönben emberölés miatt. Bár a tanúvallomások alapján a Fidesz-aktivisták elkövették a személyi szabadság megsértése és a kényszerítés bűncselekményét is, amiért egyenként akár három évig terjedő szabadságvesztés lenne kiszabható, az ügyészség csak a székházfoglalókkal szemben folytatta az eljárást - tette hozzá.

Az Együtt-PM tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz-kormány mindenkit megfélemlít, megzsarol, aki ki akar állni a demokrácia védelmében - mondta Szabó Tímea, hangoztatva, a kormányzat célja, hogy a megfélemlítés eszközével minden ellenzéki hangot elhallgattasson.

Kocsis-Cake Olivio, az Együtt-PM szövetség országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón elmondta: nem először állít valótlanságot a Fidesz a saját székházával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját kötelezte a bíróság nem vagyoni kártérítés megfizetésére és helyreigazításra, mert azt állította, hogy a székházfoglalási akció mögött Bajnai Gordon vagy az Együtt-PM áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.