Nem ül egy asztalhoz Lázárral a norvég miniszter

Kikosarazták a miniszterelnökség vezetőjét, hiába szeretné annyira megkaparintani a Norvég Civil Alap feletti ellenőrzést.

November végére zárulhat le a Norvég Civil Alap felhasználása ügyében indított norvég vizsgálat; az eredményeket nyilvánosságra hozzák. Erről Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet beszélt a követségen rendezett sajtótájékoztató után.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban közölte: meghívják a norvég kormány illetékeseit a helyzet rendezésére, a nagykövet kijelentette: az illetékes norvég miniszter nem fogadta el a meghívást.

Előzőleg Lázár János azt közölte: a Kehi vizsgálat "bizonyította, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával". A helyzet "rendezése" érdekében meghívta a norvég kormány illetékeseit, és arra tett javaslatot, hogy a pénzt inkább állami vagy más civil szervezeten keresztül osszák szét.

A norvég fél elutasítása kevéssé meglepő Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszter pénteki nyilatkozata után, miszerint "nem sok hitelt ad a Kehi-jelentésnek", és ameddig csak lehet, tovább folytatják a magyar civil szervezetek támogatását.

Kedden az ügyről Tove Skarstein azt mondta, bár ismerik az ügyben született Kehi-jelentést, a saját vizsgálatukat veszik majd figyelembe. Senki sem bűnös, amíg a bűnössége be nem bizonyosodik - tette hozzá.

A nagykövet úgy vélte, bár az ügy kedvezőtlen hatással van a magyar-norvég kapcsolatokra, mindkét ország tisztában van vele, hogy ez nem járhat hátrányos következményekkel a két ország közötti együttműködés minden más területére. A diplomata a kétoldalú kapcsolatok fontos területeiként nevezte meg az oktatást, a kultúrát és a turizmust, továbbá arra is kitért, hogy a két ország szövetséges a NATO-ban.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a Tisztes munka és háromoldalú párbeszéd elnevezésű programról. Ez volt az első program a norvég alap jelenlegi támogatási időszakában, amely elindult, és az egyetlen, amely kiterjed mindegyik kedvezményezett államra.
A program munkaadói és munkavállalói szervezetek, valamint a Norvég Vállalkozások Szövetsége együttműködésében, a norvég alap támogatásával valósult meg.

Knut Ringstad, az Innovation Norway gazdaságfejlesztési szervezet munkatársa elmondta: a program célja a társadalmi párbeszéd norvég modelljének megismertetése. A hamarosan lezáruló kezdeményezés valódi sikertörténet, és a kétoldalú kapcsolatépítést is segíti - vélekedett.

Tove Skarstein közölte: ez a program is mutatja, hogy a norvég alap nem csak az Ökotársról szól. A projekt jó példa arra, hogy milyen fontos társadalmi hozzájárulást érhetnek el egy ilyen programmal - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Gál Rezső, a Liga Szakszervezetek társelnöke szintén eredményesnek ítélte a programot, és úgy látja, a projekt hozzájárult a magyarországi párbeszéd újraélesztéséhez. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.