Nem tüntethet vasárnap a PM, az MSZP is lemondta a Szabad Európa-napot

Eltiltotta az esetleges jogsértéstől a PM-et a Nemzeti Választási Bizottság, mert a gyűlöletkampány ellen meghirdetett vasárnapi rendezvényüket jó előre kampánygyűlésnek minősítették, amit vasárnap nem lehet tartani. Az MSZP is rendezvényt szervezett ugyanarra a napra, de az NVI döntése miatt lemondták azt.

Nem tüntethet jogszerűen a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap a Kossuth téren – így döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. A párt az erőszakmentesség jegyében hirdetett demonstrációt a népszavazás napjára, hogy ezzel is elutasítsák a kormány gyűlöletkampányát, s hogy megmutassák: egy virágzó, békés és befogadó országot akarnak létrehozni.

Választási gyűlésnek tekintette a rendelkezésére álló információk alapján a rendezvényt – amelyen felszólalna a párt két társelnöke is – az NVB, ilyet pedig most vasárnap nem lehet tartani. A testülethez egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke fordult kifogással, s arra hivatkoztak, hogy az Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlésnek minősül. Az NVB kilenc igen szavazattal, három nem ellenében egyetértett ezzel, és a szervezőket eltiltotta a jogsértéstől. Tehát a tüntetés elmarad.

Az MSZP ugyancsak vasárnap tartotta volna a Szabad Európa-napot a budapesti Vörösmarty téren – amelyen politikusok nem szólaltak volna fel –, és emiatt Gulyás Gergely ugyancsak kifogást nyújtott be. Az ellenzéki párt az NVI döntése nyomán úgy döntött, lemondja a rendezvényt.

Az MSZP rendezvényéről pénteken tárgyalt volna a testület, és ezzel lehetetlenné tették volna, hogy a párt a számára esetleg kedvezőtlen döntés ellen érdemi jogorvoslattal éljenek. A párt a rendezvény helyett szombat délelőttre tiltakozó megmozdulást szervez az NVB épületéhez, amelyen a választási szervek fideszes kézi vezérlése ellen tiltakoznak majd.

Viszont kedvezően foglalt állást az NVB a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számára, mert megállapították: nem volt törvénysértő, hogy plakátokat ragasztott a csepeli Szent Imre tér hirdetőtábláira. Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester azt kifogásolta, hogy a viccpárt a tulajdonos hozzájárulása nélkül az önkormányzat kerítésén helyezett el plakátokat. A választási bizottság szerint azonban a kerítés hirdetőtábla volt, amelyre kampányidőszakban szabad plakátokat ragasztani.

A kaposvári önkormányzat ugyancsak törvényesen járt el, amikor plakátokon a népszavazáson való részvételre szólította fel a polgárokat – mondta ki az NVB. Egy beadványozó sérelmezte ezt, ám a választási bizottság szerint a helyhatóság csak a közvetlen demokrácia kiteljesedését segítette ezzel elő. A testület szerint az emberek részvételre buzdítását semmi nem tiltja, a népszavazási kampányban pedig – a kormányhoz hasonlóan – a helyhatóságoknak sem kell semleges magatartást tanúsítaniuk. Van azonban némi különbség, bár a bizottság erre nem utalt: a kabinet ezúttal a referendum kezdeményezője, az önkormányzatoknak pedig kevés közük van a népszavazáshoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.