Nem titkolózhat az Államkincstár

A bíróság kimondta, a Transparency International (TI) jogosult megismerni a parlamenti képviselőjelöltek elszámolását, mivel azok közérdekű adatnak minősülnek
A TI pert nyert első fokon a Magyar Államkincstárral (MÁK) szemben – számol be a szervezet honlapján. A TI a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val összefogva vizsgálta a pártok és a jelöltek, valamint a pártközeli civil szervezetek és a kormány kampányköltéseit.

Ahogy közleményükben írják: A második Orbán-kormány által az országgyűlési választási kampány finanszírozásáról 2013-ban elfogadott törvény, amely idén tavasszal debütált, nem állta ki a gyakorlat próbáját.

A civil kampánymonitor megállapította, hogy az új jogszabály alkalmatlan a kampánykorrupció felszámolására. A szervezet szerint a törvény nem tiltja a kampány kiszervezését, azaz nem foglalkozik a civilek által szervezett kormányzati propagandával.

A kijátszható szabályozásnak köszönhetően a CÖF majdnem 600 millió forintot kampányolt el a Fidesz érdekében, a kormány pedig bő félmilliárdot fordított annak ismertetésére, hogy „Magyarország jobban teljesít".

A szervezet szerint a kampányfinanszírozás egyetlen jó szigorítása, hogy a képviselőjelölteknek el kell számolniuk kampányköltéseikről. Az egyetlen baj csak az, hogy ezt nem a nyilvánosság felé teszik, hanem a Magyar Államkincstárnak és az Állami Számvevőszéknek.

A TI szerette volna kikérni a kikérni a költéseket a MÁK-tól, de az megtagadta a kérést, mondván: a szervezet adatkérése egyszerre átfogó, számlaszintű, meg tételes is. Ezután kezdeményezett pert a TI, amit most meg is nyert első fokon.

A bíróság ítélete szerint az Alaptörvény minden közpénzre vonatkozó adatot közérdekű adattá minősített, a nyilvánosságot és az átláthatóságot tette főszabállyá. Az állam demokratikus működéshez pedig elengedhetetlen az információszabadság és az információk átláthatósága. A Transparency International ezért jogosult az egyes számlákat és a jelöltek elszámolását megtekinteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.