Nem tévedhetetlen az ügyészség sem

Tényi István még augusztus végén tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával az 50 milliós állami támogatásból létrehozott Egy szabad ország című dal miatt ismeretlen tettesek ellen.

Feljelentését arra alapozta, hogy a sajtóban megszólaltatott lemezkiadók, producerek és más szakértők erősen eltúlzottnak ítélték a „dalért" kifizetett összeget. Különösen annak fényében, hogy a korábbi híradások szerint lényegében mindenki ingen vállalta a közreműködést az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára megrendelt dal elkészítésében, így azzal kapcsoltban csupán technikai költségek vetődhettek fel.

Szeptember 2-án kelt határozatában a VI-VII. Kerületi Ügyészség elutasította Tényi feljelentését azzal, hogy a határozat ellen fellebbezni nincs joga, mivel nem sértettje az ügynek.

Talán bele is törődött volna, ha bő két héttel később nem kap egy másik határozatot, ugyancsak a VI.-VII. Kerületi Ügyészségtől. Ebben viszont arról tájékoztatták, hogy a feljelentését áttették az annak elbírálására jogosult IX. Kerületi Ügyészség gazdasági részlegéhez.

Lapunk érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség elismerte a hibáját. A feljelentés elbírálásának idején alakult meg a gazdasági bűncselekmények elleni fellépés hatékonyságának növelésére létrehozott gazdasági ügyek részletege a IX. Kerületi Ügyészség szervezetén belül.

Szeptember másodikán a VI.-VII. Kerületi Ügyészség érdemben döntött a feljelentés elutasításáról, az irat – a főügyészség által nem részletezett adminisztratív okokból – átkerült egy másik ügyész asztalára. Ő „nem észlelte", hogy az ügyben már meghozták a határozatot, ezért továbbította a feljelentést az ilyen ügyekben szeptembertől illetékes új szervezethez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.