Nem tett le a Fidesz az alkotmánymódosításról

A kormány az ellenzéki bírálatok ellenére nem változtat az alaptörvény módosítását célzó javaslatán – közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár. Azzal érvelt, hogy messze vannak egymástól az álláspontok, ezért a kabinet inkább nem is egyeztet tovább az ellenzékkel, hanem benyújtja a terrorveszélyhelyzetben az alapjogok korlátozását engedélyező indítványt, mondván, annak megfelelő vitafóruma az Országgyűlés.

Mindez csak igazolja azt a feltételezést, hogy a kormánynak nem célja a megegyezés, és vele a kivételes helyzetben annál is kivételesebb megoldásokat – így például a határok lezárását, kijárási tilalom bevezetését, az internet és a média korlátozását, a külföldiekkel való kapcsolattartás tiltását – lehetővé tévő szabálygyűjtemény elfogadása. Csak folytatni akarja kommunikációs kampányát, amely szerint az ellenzéki pártok miatt nem lehet megvédeni az országot veszély esetén.

Az MSZP szerint a Fidesz az emberek biztonságával játszik, nem a terrorizmus ellen kíván érdemi megoldást adni, csak újabb ízléstelen politikai játszmát indított – vélte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Szerinte a Fidesz szándékosan olyan javaslatot tett le az asztalra, amelyet egyetlen ellenzéki erő sem támogat. A kormánypárt célja így csak az ellenzék lejáratása lehet amellett, hogy félelemben tartsa, megossza és tovább hergelje az embereket.

Hasonló szellemben nyilatkozott Mirkóczki Ádám, a Jobbik politikusa is, aki szerint a Fidesz félrevezette a közvéleményt, mert a valódi célja az, hogy az Országgyűlés elutasítsa a kétharmados többséget igénylő alaptörvény-módosítást.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. A kormánypártoknak ugyanis csak két szavazat hiányzik a minősített többséghez, és a közelmúltban több szavazás is azt bizonyította, hogy nem lehetetlen azt megszerezni.

Nem kétharmados voksolás volt ugyan, de a baloldali összefogás listáján mandátumot szerző, független Kónya Péter például támogatta azt, hogy a kormány forduljon az Európai Unió bíróságához, és kezdeményezze a menekültek kvóták alapján való szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A szintén független Kész Zoltán pedig azzal magyarázta tartózkodását, hogy nem szeretne részese lenni a Fidesz színjátékának.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.