Nem találták a vádlottat

Nem hirdettek ítéletet az arab sakkozókat bántalmazó rendőrök ügyében kedden a Szegedi Járásbíróságon. A harmadrendű vádlott a szabályos idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson.

Ez a vádlott egy taxis, aki a rendőrök által kergetett, futó sértettek elé kanyarodott a gépkocsijával, hogy segítsen nekik az elfogásban, és az egyik sakkozót a vádirat szerint elütötte.

Akkora volt a médiaérdeklődés, hogy a tárgyalást másik terembe kellett áthelyezni. Amikor kiderült, hogy az egyik vádlott nem jelent meg, a bíró elrendelte az elővezetését. Ennek érdekében faxot küldtek a Szegedi Rendőrkapitányságra, és várták, hogy a járőr előállítsa a vádlottat. Ám egy óra múlva a rendőrök azzal hívták fel a bírót a mobiltelefonján, hogy a megadott címen nem találják a vádlottat. A telefonos párbeszédből úgy tűnt, valamiért nem is hajlandók tovább keresni. A bíró így jegyzőkönyvezte a történteket: „A megadott címen (a vádlottat) nem találták. További szolgálati feladat miatt a keresést nem folytatják.” A bíró a tárgyalást március 17-ére elnapolta, de nem rendelte el a harmadrendű vádlott elővezetését.

Megkérdeztük a rendőrségtől, az eset megismétlődhet-e március 17-én is, illetve akárhányszor, ha a vádlottnak nincs kedve megjelenni az idézés nyomán. A rendőrségi sajtóiroda azt a választ adta, hogy fölvették a kapcsolatot az elővezetést elrendelő bíróval, aki arról tájékoztatta őket, nem történhet olyan, hogy azért nem keresik tovább a vádlottat, mert más elfoglaltságuk van.

Írásban megkérdeztük a Szegedi Törvényszék sajtószolgálatát, a kitűzött következő tárgyalási napra miért nem rendelték el a vádlott elővezetését, miért ígérte a bíró a tárgyaláson, hogy majd fölhívja a vádlottat mobiltelefonján, és miért ígérte az ügyvédje, hogy akkorra biztosan előkerül.

A Szegedi Törvényszék sajtóosztálya kedden este tudósítónkkal közölte: a vádlott korábban minden tárgyaláson megjelent, együttműködő magatartást tanúsított, továbbá a védője jelezte, hogy gondoskodik a vádlott következő tárgyaláson való megjelenéséről, ezért a bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben az újabb határnapra történő rendőri elővezetés elrendelése nem szükséges. A bíróság a büntetőeljárási törvény szerint rövid úton, azaz telefonon is idézheti a vádlottat. A tárgyaláson történő megjelenési kötelezettség elmulasztása nem csupán előzetesen, de utólag is kimenthető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.