Nem szentelt, de pannonhalmi

A gyógynövények, a likőrök, s a borok után prémium minőségű természetes ásványvízzel is megjelent a piacon a Pannonhalmi Főapátság.
Anonymus már az 1200-as évek elején jegyzett művében ír a forrásról, amelyből a bencések a Vis Vitalis márkanevű vizet kitermelik. A pannonhalmi Szent Márton-hegy mellett található Ravazd községben fakadó forrás a legenda szerint úgy tört a felszínre, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla Király leszúrta a kardját a földbe, s annak nyomán jött fel a víz. Népszerűségét azonban nem ennek a legendának köszönheti. A kúthoz az 1700-as évek végétől vezettek zarándoklatokat. A forrás számos feljegyzés szerint gyógyító hatású, és többen csodák helyszíneként emlegették.

A felszíni hatásoktól természetes módon mentes vizet 106 méterről hozzák a felszínre – tájékoztatott Érsek Roland, a Bencés Ásványvíz Palackozó Kft. ügyvezető igazgatója. Engedélyük szerint percenként 80 litert emelhetnek ki a földből, a gyártósoron óránként 3 ezer palack széndioxiddal dúsított, illetve szénsavmentes ásványvizet készítenek el.

A saját tervezésű PET-palackokat is maguk gyártják. Előzetesen megvizsgálták, hogy környezetvédelmi szempontból az üveges vagy a PET palackos kiszerelés károsítja-e jobban a környezetet. Egyértelműen arra jutottak, hogy az üveges forgalmazásnak lényegesen nagyobb az „ökológiai lábnyoma". Az üveg gyártásának energiaigénye igen jelentős, márpedig az energiatermelés a környezetkárosítás szempontjából döntő tényező.. Az üveg súlya miatt a szállítási környezetterhelés is fokozottabb. A PET-palackok használata, újrahasznosítása tehát – bármennyire meglepő – felméréseik szerint jobban kímélik a környezetet.

Az ásványvizet elsősorban a hazai prémium piacra szánják, vendéglőknek illetve kiskereskedőknek adják el. Az amerikai piac is érdeklődik a márka iránt, amennyiben nekik is szállítanak majd, az engedélyezett vízkivételi kapacitást akkor sem lépik túl. A jó minőségnek jó ára van, így kisebb mennyiség esetén is megfelelő haszonnal tudják értékesíteni a terméket, mondták el tudósítónknak az összesen kilenc embert foglalkoztató, s jelenleg egy műszakban dolgozó látványpalackozóban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.