Nem nyomoznak Laborcék ellen

Megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital cég közötti 2009-es megbízási szerződések ügyében – tudatta pénteki közleményében a főügyészség.

Az ügyben Tényi István tett feljelentés még tavaly december 22-én. Aznap, amikor kormányhoz közelállónak tartott internetes portál, a Pesti Srácok a Belügyminisztériumnak benyújtott közadatigénylésére kapott válaszok alapján megírta, hogy 2010 előtt a Political Capital (PC) elemző és tanácsadó cég számos tanácsadói szerződést kötött a szocialista-szabad demokrata kormány intézményeivel, köztük a titkosszolgálattal.

Az akkor Laborc Sándor vezette Nemzetbiztonsági Hivatal 2009-ben 190 milliós megbízást adott a PC-nek, a magyarországi szélsőjobb internetes megjelenéséről készít elemzésekre. Akkor a még Gyurcsány Ferenc többségét bíró parlamenti eseti bizottság a témával foglalkozó jelentésében elfogadta a munkát, igaz, a döntésből az is kiderült, hogy az úgynevezett „kiszervezett feladatokat" maga az NBH is el tudta volna végezni.

Bonyolította az ügyet, hogy a PC-nél összesen mintegy 33 ezer oldalnyi elemzést készítettek, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az akkori NBH megtiltotta. Így sokáig nem lehetett tudni, hogy anyag elkészítése során hozzáférhettek-e államtitkokhoz. A PS mindenesetre rámutatott, hogy a PC munkatársai nem estek át nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Azóta a PC honlapján az összes dokumentumot közzétették és az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján is elérhetők, a PC iratai. Így azoknak a radikális és szélsőséges csoportoknak a tagjai is olvashatják azokat, akik annak idején azzal a meggyőződéssel segítették a PC kutatóit, hogy a névtelenségüket megőrizhetik, és az általuk elmondottak soha nem kerülnek semmiféle hatóság kezében. Valójában az NBH-nak készültek a kutatási anyagok.

Mint más hasonló esetekben is, a Fidesz propagandagépezete azonnal beindult, és a PS cikkét lobogtatva támadta az akkor már hat éve hivatalát vesztett Gyurcsány-kormányt. Tényi István ettől függetlenül – mint minden botrányt sejtető sajtóhír kapcsán – a Pesti Srácok cikkére hivatkozva most is megtette a maga feljelentését.

Az ügyészség megállapította, a feljelentésben nevesített bűncselekmények – különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és államtitkok sértés – egyikében sincs már lehetősége nyomozni.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt azért nem, mert e bűncselekményben az NBH utódszervezetének, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak a főigazgatója feljelentése nyomán évekkel ez előtt már folyt egy minősített (titkos) büntetőeljárás. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa Kb.I.0012/I/2012/27. számú ítéletével jogerősen felmentette a vádak alól Laborc Sándort és társait. Államtitoksértés miatt pedig az elévülés miatt nem indulhat nyomozás.

Az ügyészség nyomozást megszüntető határozatából egyértelműen kiderül, a Belügyminisztérium három évvel az ügyben született jogerős felmentő ítélet után, annak ismeretében szellőztette meg az egykori NBH és a PC közti szerződést, s engedte sejtetni, hogy a történtek súlyos bűncselekmények gyanúját vetik fel. A bíróság ezzel szemben sem a 190 millió kifizetéssel, sem az esetleges minősített információk kezelésével kapcsolatban nem talált semmiféle törvénysértést. Erről azonban a tárca valamiért nem tartotta fontosnak tájékoztatni a nyilvánosságot. Bár hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint ezek a tények a botrány kirobbanása után elhangzottak a Nemzetbiztonsági Bizottság e témával foglalkozó zárt ülésén.

Úgy tűnik, azoknak volt igazuk, akik szerint tavaly decemberben azért dobta be a kormányzati kommunikáció az NBH- PC szerződését, mert az előző hónapokban szinte folyamatosan össztűz alatt tartotta az ellenzék és a sajtó egy része az MNB-vel és különböző állami szervekkel kötött szerződései miatt a Századvéget. A PC-NBH-ügy felmelegítését követően a támadások száma és hevessége egyaránt jelentősen visszaesett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.