Nem nyomoz a NAV a norvégosok ellen

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Ökotárs Alapítvány és a Norvég Civil Alapból támogatott társadalmi szervezetek ellen. A civilek zaklatása ugyanakkor nem fejeződött be: továbbra is függőben van az Ökotárs konzorcium tagjainak adószám-felfüggesztési ügye.

-Az Ökotárs Alapítvány üdvözli, hogy a NAV bűncselekmény hiányában megszüntette a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben ellenünk és az általunk támogatott 17 egyesület és alapítvány ellen folyó, egy éve tartó nyomozást. Bebizonyosodott, hogy az Ökotárs és a támogatott szervezetek tevékenységüket folyamatosan dokumentálták, betartották a jogszabályokat, nyomon követték az esetleges változásokat, és ellenőrzési kötelezettségüknek is eleget tettek. Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt – írja az adóhatósági határozatot ismertető közleményében az Ökotárs.

Mint a szövegből kiderül, a kormányzati lépések ugyan veszélybe sodorták a támogatásokat, de az Ökotárs és partnerei folyamatosan működésben tartották a rendszert. A Norvég Civil Támogatási Alap nyílt pályázatok útján az elmúlt két évben összesen több, mint 430 civil projekt elindulását és végrehajtását tudta segíteni.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyomozást lezáró határozat még nem jelenti a kormányzati zaklatások végét: az Ökotárs, illetve konzorciumi partnerei (az Autonómia, a DemNet és Kárpátok alapítvány) adószámának sorsa továbbra is a bíróság kezében van. - Ahogy ebben, úgy minden más ügyben is készek vagyunk arra, hogy minden jogorvoslati fórumot megkeressünk álláspontunk bizonyítása és megvédése érdekében – írják a civilek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.