Ma tüntetéstől lesz hangos a Kossuth tér

Nem úgy tűnik, mintha veszítene lendületéből a kormányellenes tüntetéssorozat: a Facebookon vasárnap délutánig leadott 18 ezer előzetes „bejelentkezés” azt jelzi, a ma estére meghirdetett Kossuth téri demonstráción is jókora tömeg lesz.

Ráadásul várhatóan nemcsak sokan, hanem sok helyen is lesznek azok, akik elégedetlenek a kormány eredményeivel, módszereivel: vasárnap délutánig a budapesti megmozdulás mellett Győrtől Keszthelyen át Békéscsabáig majd húsz vidéki településen hirdették meg „a közfelháborodás napját”.

Övék volt a tér: tiltakozás a netadó ellen
Övék volt a tér: tiltakozás a netadó ellen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szervező „Nem némulunk el” Facebook-csoport állítása szerint a tiltakozáshullám már a határon túlra is elért, hiszen Berlinben és Bristolban élő magyarok is jelezték, tüntetnek az Orbán-kormány ellen. A hétfő estére meghirdetett demonstrációk részei annak a tüntetéssorozatnak, amelyet a netadó elleni tömegmegmozdulás óta bővülő, formálódó „új ellenzékiség” indított el.

Az óriási tiltakozás meghátrálásra késztette Orbán Viktort, ám akkorra már világossá vált: az adó visszavonásával nem sikerül megbékíteni a tiltakozók ezreit. A netadó visszavonását ünneplő megmozdulás már egyértelműen kormányellenes tiltakozásba fordult át, miként a soron következő, az áfaügy – és persze a kitiltási botrányban érintett NAV-elnök, Vida Ildikó – miatt meghirdetett, szintén 5-10 ezres demonstráció is.

A tüntetések kapcsolatáról Vágó Gábor, az LMP korábbi országgyűlési képviselője, az egyik demonstráció szónoka így fogalmazott lapunknak korábban: „Ügyek vannak, és kisebb közösségek, amelyek egymásnak adják a stafétát. A netadó elleni tüntetést a Százezren az internetadó ellen csoport szervezte. Mi a NAV-botrányt vittük az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért csoport nevében. A Kossuth térre november 17-re meghirdetett közfelháborodás napját pedig a Nem némulunk el csoport szervezi.”

A ma esti demonstrációt – amely Budapesten 18 órakor a Kossuth téren kezdődik – elsősorban a NAV-elnök és az adóhatóság működése miatt hirdették meg. A legutóbbi megmozduláson ultimátumot adtak a kormánynak, jelezték, hogy ha Vida Ildikó nem mond le, a hivatalt nem világítja át egy független szervezet, akkor a Parlament elé vonulnak.

A NAV-elnök maradt, az átvilágítás elmaradt, a rendezők pedig már így fogalmazták meg, hogy mi ellen és mi mellett tüntetnek: „Nemet mondunk az internetadóra! Nemet mondunk az állami korrupcióra! Nemet mondunk a túladóztatásra! Nemet mondunk a jelenlegi külpolitikára! Igent mondunk Európára! Igent mondunk a szabadságra! Igent mondunk az átláthatóságra! Igent mondunk a felelős kormányzásra!”

Heti tiltakozási program

Nem csupán a Nem némulunk el Facebook-csoport demonstrál a héten: hétfő délután négyre várja tagjait és szimpatizánsait a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviselet a dolgozókat terhelő adók miatt tiltakozik. A közteherváltozások, a cafeteria adójának emelése ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében demonstrálnak november 21-én délután háromtól ugyancsak a Kossuth téren a Liga Szakszervezetek.

Gaskó István elnök szerint azért vonulnak az utcára, mert a kormány az őket érintő ügyekben egyeztetés nélkül hozott a munkavállalókat sújtó döntéseket. A közoktatás napján sem pihennek a tanárok és tanítók –legalábbis azok, akik a Pedagógusok Szakszervezetének felhívására szombaton a budapesti Széchenyi térre mennek, majd onnan az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.