Nem mozdul székéből a 12 éve regnáló szegedi ehök-elnök

Benyújtotta a bírósági felülvizsgálati kérelmet, és marad a posztján Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, akit egy törvénymódosításra hivatkozva nemrég elmozdított volna Szabó Gábor, az egyetem rektora.

Június végén Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette az egyetemi hallgatói önkormányzat tavaly szeptember 24-i választásának eredményét. A rektor arra hivatkozott, hogy 2015. szeptember 1-jétől hatályos a felsőoktatási törvény módosítása, amely szerint legfeljebb négy évig tölthet be valaki funkciót a hallgatói önkormányzatban. Ezzel az egyetem vezetője megszüntette Török Márk ehök-elnöki megbízását is.

Török azonban most bírósági felülvizsgálati kérelmet adott be - írja a délmagyar.hu. Ezt már a rektori döntés nyilvánosságra hozatalakor kilátásba helyezte. A bírósági beadvány halasztó hatályú - így addig, amíg jogerős döntés nem születik, nem kell távoznia a hallgatói önkormányzat éléről.

A rektor döntése után az egyetem mind a 11 karának dékánja távozásra szólította föl Törököt. Hangsúlyozták, lehet, hogy Töröknek joga van a további bírói eljáráshoz, ám a tisztességére apelláltak. Az ehök-elnök ugyanis 2003 óta az egyetem hallgatója, új meg új szakokon kezd tanulmányokat, az egyetemi hallgatói önkormányzatnak pedig 12 éven át volt eddig a vezetője.

Török válaszul egy nyílt levélben alig burkoltan korrupcióval vádolta meg a dékánok egy részét, és kikérte magának, hogy vele kapcsolatban a tisztességre hivatkozzanak.

A Párbeszéd Magyarországért szegedi szervezete feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, és felszólította Török Márkot, hogy mondjon le jogtalanul betöltött tisztségéről. Ugyanezt követelik a politikusok az egyetem vezetőitől is, amennyiben a rektor és a dékánok nem tudják hitelt érdemlően cáfolni Török egyébként nem nevesített vádjait.

A jogi helyzet sem egyértelmű. Török azt állítja, hogy a törvénymódosításban meghatározott négy év az ő számára csak tavaly szeptember 24-én, a legutóbbi megválasztásakor kezdődött, mivel egy jogszabály nem lehet visszamenőleges hatályú. A rektor az EMMI egy állásfoglalására hivatkozik, amely szerint a 12 éve elnök Törökre már vonatkozik a 4 éves korlátozás. Török viszont korábban arról kapott jogi véleményt, szintén az EMMI-től, hogy csak 2019-től kell távoznia a hallgatói önkormányzat éléről.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.