Cáfol a polgármester: mégsem függesztik fel a kilakoltatásokat Miskolcon

A miskolci önkormányzat nem vonja vissza rendeletét, viszont az elkövetkező időszakban nem lesznek kilakoltatások, az érintett családok számára elsődlegesen a városban ajánlanak fel lakhelyet. Ha teljes sikert nem is, részeredményeket hozott a Belügyminisztériumban tartott egyeztetés – derült ki Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóból. A Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság delegációja Czibere Károly (EMMI) és Pogácsás Tibor belügyi államtitkárral, Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, valamint Kriza Ákossal, Miskolc fideszes polgármesterével tárgyalt a borsodi megyeszékhelyen kialakult helyzetről.

- Bár most Pesten vagyunk, Miskolcon maradunk – érzékeltette Váradi Gábor, hogy a konzultáció nem volt hiábavaló. Azoknak, akik a május 8-án hozott rendelet alapján pénzmegváltást kapnak, elsődlegesen miskolci lakhelyet fognak felajánlani. Tehát lehetőség nyílik arra, hogy a városban maradjanak. (Lapunk kérdésére elmondta, hogy összesen 200-250 család, mintegy ezer ember érintett.)

Megállapodás született arról is, hogy az elkövetkező időszakban Miskolcon nem lesznek kilakoltatások. A vitatott rendelet visszavonását ugyanakkor nem sikerült elérni. Váradi közölte, hogy ennek érdekében további tárgyalások szükségesek. Ha ezek nem vezetnek sikerre, akkor – mondta – valószínűleg az ügy kapcsán indított bírósági perek fogják az önkormányzatot a rendelet visszavonására kényszeríteni.

Váradi Gábor bejelentette, hogy gesztust gyakorolnak: felszámolják a tiltakozásul létrehozott sátortábort, nem tartják meg a miskolci önkormányzati hivatal elé péntekre meghirdetett ülősztrájkot. A gond az – tette hozzá –, hogy két hónap múlva önkormányzati választás lesz, „senki nem mer felvállalni semmilyen kockázatot a cigány lakosság megvédése érdekében". Ennek ellenére reméli, hogy a most megindult tárgyalások folytatódnak, és az ígéreteknek megfelelően – szemben az eddigiekkel – „mindenbe bevonnak bennünket".

Kriza Ákos polgármester ugyanakkor közleményben cáfolta Váradi állításait, miszerint megállapodtak volna a kilakoltatások felfüggesztésében. Kriza megismételte, „Miskolcon tovább folytatódik a nyomortelepek felszámolása." A közlemény szerint a mai egyeztetésen mindössze annyi történt, hogy az eljárásban a Máltai Szeretet Szolgálat mediátor szerepet vállalt. A tanácskozáson részt vevő Máltai Szeretet Szolgálat alelnöke a polgármester verzióját erősítette meg. Vecsei Miklós a VS-nek elmondta: a polgármester azt kérte, kezdjenek el a Máltaiak bevonásával beszélni a dologról, olyat nem mondott, hogy nem lesznek kilakoltatások. Arról volt szó, hogy a törvények tiszteletben tartásával minden ügyet az ő segítségükkel vizsgáljanak meg. „Kár, mert közeliek voltak az álláspontok" - mondta Vecsei.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.