Nem lehet pénzt kérni közérdekű adatért

Nem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért, noha a Magyar Posta és egyik intézménye ezt tette.

A 444.hu hétfőn számolt be róla, hogy a Magyar Posta 70 millió forintért hajlandó csak kiadni azokat a szerződéseket, amelyeket Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekű adatigényléssel kért az állami cégtől. Azóta a Magyar Posta tulajdonában lévő Díjbeszedő Holding is hasonló levelet küldött Tóthnak, aki tőlük is kért adatokat. Ők összesen 7,5 millió forintot kérnek az adatokért.

Tóth Bertalan a parlament törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén megkérdezte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnökét, hogy ez normális-e. Tóth azzal érvelt, hogy állampolgári jogai gyakorlásában korlátozza őt a posta, ha ennyi pénzt kér tőle közérdekű adatokért.

Pétervalvi azt mondta, hogy nem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért. Legfeljebb az adathordozók költségét (papír, DVD-lemez, stb.) háríthatják át a kérelmezőre, de azt is csak az ÁFA nélkül, és ez se következik egyértelműen a mostani szabályozásból.

Péterfalvi emlékeztetett, hogy az infótörvény azt mondja ki, hogy az adatigényléskor kérhető költségeket külön törvénynek kell szabályoznia, ám mivel ilyen törvény egyelőre nem létezik, nem lehet pénzt sem kérni. Külön kiemelte, hogy „munkaerő ráfordítás extra költség nem számolható fel" adatok kiadásakor. Ez azért fontos kitétel, mert a milliós összegeket a postánál az adatokat átnéző kollégák órabéreiből vezették le.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.