Nem látogathatják diákcsoportok a paksi atomhulladékot

Megszüntették a diákcsoportok látogatását a Paksi Atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, hogy a fiatalokat még véletlenül se tegyék ki sugárterhelésnek.

Kalocsa környékén közmeghallgatásokat tart a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT). Az első ilyen rendezvényen Honti Gabriella, Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. kommunikációs igazgatója tartott előadást a kalocsai ÖKO Pont irodájában. A kalohírek.hu tudósítása szerint az előadó a nagy hőségben tájékoztatta a kevés összegyűlt érdeklődőt a Paksi Atomerőmű mellett fölépített Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának működéséről, biztonsági rendszereiről.

Beszélt a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló létesítményről is, amelyet az 1960-as évek nemzetközi és KGST-szabványai alapján terveztek, és helyeztek üzembe 1976-ban.

Az atomerőműből származó radioaktív hulladékot azonban nem ott, hanem Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban tárolják. A szilárd halmazállapotú hulladékot 200 literes acélhordókban, a folyékony hulladékot tartályokban gyűjtik össze az atomerőműben. A folyékony hulladékot is szilárd halmazállapotúvá változtatják elszállítás előtt.

Egy fizikatanár kérdésére Honti Gabriella elmondta: azért szüntették meg a diákcsoportok látogatását Pakson, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, hogy a fiatalokat még véletlenül se tegyék ki sugárterhelésnek. A bátaapáti atomhulladék-temetőben azonban most már látogatóközpont is működik, ahol lehet gyakorolni mindazt, ami a fiatalokat érdekli: a védősisak viselését, a védőruha felvételét és a sugárterhelés utólagos mérését. 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.