Nemkívánatosak a gyerekek Tolnán

Azonnali vizsgálat lefolytatására utasítja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjét Czibere Károly a Tolnára tervezett két lakásotthon miatt kirobbant lakossági tiltakozás kapcsán. A szakállamtitkár szerint ki kell vizsgálni, hogy megfelelően előkészítették-e az állami gondoskodásban élő gyerekek Tolnára költöztetését, mert kényszerrel nem lehet kicsikarni a gyerekek befogadását.

Pattanásig feszült a helyzet Tolnán a városba tervezett két lakásotthon ügye miatt, ahová állami gondoskodásban élő gyerekek költöznének - írta a Magyar Nemzet. A lakosság nyomására a helyi, fideszes többségű képviselő-testület egyhangúlag fogadott el egy határozatot, amelyben azt kérik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF), hogy lehetőség szerint a lakásotthonok elhelyezésére keressen más megoldást.

Amióta kiderült, hogy a városban két családi házat tervez megvásárolni a SZGYF, mert Fadd gyermekotthonának épülete elavult, és a gyerekeket máshová kell költöztetni, Tolnán kitört a pánik. A város lakói tiltakozó akciókba kezdtek. Eddig 1700 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, az ügyben összehívott lakossági fórumon pedig a gyerekek odaköltözése ellen harcolók megtöltötték a helyi iskola tornatermét. A fórumon a város vezetői és a Tolna megyei gyermekvédelmi intézményrendszer tagjai is jelen voltak. A Tolnai Népújság beszámolója szerint a többség azt kérte, egyáltalán ne jöjjenek Tolnára ilyen gyerekek. Több felszólaló felháborítónak nevezte, hogy az itt élők torkán le akarnak nyomni egy ilyen döntést.

– Bár az önkormányzat nem ért egyet a felháborodás okával, a gyermekek érdekében született meg az a határozat, amelyben azt kérjük, lehetőség szerint ne itt létesítsenek lakásotthonokat – jelentette ki lapunknak Ezerné Dr. Huber Éva, Tolna jegyzője. Hozzátette: olyan mértékben elharapódzott a helyzet, hogy nem lenne jó, ha a gyermekek ilyen ellenséges körülmények között költöznének új otthonukba. Mint mondta, az önkormányzatnak nincs döntési jogköre a kérdésben, csak kérést tudnak megfogalmazni a főigazgatóság felé. A jegyző egyelőre nem tud arról, hogy az SZGYF megváltoztatta volna a döntését, és elállna a gyerekek Tolnára költöztetésétől.

– Arra utasítom a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Meg kell nézni, hogy Tolna megyei kirendeltség vezetői megfelelően előkészítették-e a költözést – jelentette ki lapunknak az ügy kapcsán Czibere Károly. A társadalmi felzárkózásért és szociális ügyekért felelős államtitkár leszögezte: erőszakkal nem lehet kikényszeríteni a gyermekek elfogadását, az a gyerekeknek sem lenne jó. Mint mondta, már a tervezés idején ki kellett volna derülnie, hogy ilyen ellenséges a közhangulat. Kijelentette: elképzelhető, hogy mégsem Tolnán lesz lakásotthon, hiszen a gyermekek érdeke az, hogy befogadó környezetbe kerüljenek. Lapunk megkereste Posta Zoltánt, SZGYF Tolna megyei kirendeltségének igazgatóját is, akitől szerettük volna megtudni, elállnak-e a gyerekek Tolnára költöztetésétől, ám ő azt felelte, csak írásban válaszolhat kérdéseinkre, amit a cikk megjelenéséig nem tett meg.

A Tolna megyei gyermekvédelmi kirendeltség egy 300 millió forintos, európai uniós projekt keretében tervezi létrehozni az új otthonokat. A faddi nagy létszámú, leromlott állagú nevelőotthont szeretnék kiváltani legfeljebb 8-12 fős, családiasabb körülményeket biztosító, modernebb lakásotthonokra, ahol 12-18 éves gyerekeket helyeznének el. Őcsényben és Szekszárdon egy-egy, Tolnán két alkalmas lakóházat találtak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.