Nem kértek a kormány ajánlatából a kisemmizett egyházak

A megszabott határidőig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt egyházak közül kettő állapodott meg a kormánnyal a kártérítés mértékéről, a többi hét nem fogadta el a kabinet ajánlatát - tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tavaly kimondta, hogy a magyar állam megsértette azoknak az egyházaknak az egyesülési és vallásszabadságát, amelyeket megfosztott jogállásuktól, és egyben kártérítési kötelezettséget írt elő. Az EJEB a kártérítési megegyezésre május 15-éig adott határidőt.

A TASZ közölte: az általa képviselt kilenc egyház közül az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház és a Fény Gyermekei Magyar Esszénus Egyház jutott megállapodásra az állammal, a többi hét a bíróságtól várja az ügy rendezését.

A TASZ tudatta: ügyfelei azért nem írták alá a megállapodást, mert az ajánlat szerint a vagyoni kárpótlás csak az 1 százalékos felajánlások, illetve az ehhez kapcsolódó állami kiegészítés elmaradására terjedt volna ki, illetve az ajánlatból hiányzott az egyházi státusz kérdésének rendezésére vonatkozó javaslat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma világossá tette, hogy csak a kártérítéssel kapcsolatos egyeztetésre terjed ki felhatalmazása, az egyházi jogállás rendezésére nem, mivel az parlamenti hatáskör. Ugyanakkor a tárgyalásokon az Igazságügyi Minisztérium képviselője azt a tájékoztatást adta, hogy az egyházi jogállás rendezésével kapcsolatban a tárca törvénymódosítási javaslatot fog előterjeszteni szeptemberben - fűzték hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.