Nem kért az ellenzéki indítványokból a kétharmad

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága hétfői ülésén a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elutasította az ellenzéki honatyák két önálló képviselői indítványát.
Sallai R. Benedek (LMP) önálló képviselői indítványával azt szerette volna elérni, hogy módosítsanak egy 2007-ben hozott - a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó - eljárási kérdésekről szóló törvényt. A javaslat szerint formailag megkönnyítették volna az osztatlan közös tulajdont használó földművesek számára a jogszerű földhasználat igazolását a támogatások igénybevételéhez.

Több MSZP-s képviselő - köztük Bárándy Gergely, Legény Zsolt, Harangozó Gábor István - terjesztette be azt az önálló képviselői indítványt, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló múlt évi törvényt kívánta módosítani. Ez a javaslat lehetőséget adott volna arra, hogy az egy hektár alatti földterületet földművesnek nem minősülő belföldi személyek is megszerezhessék.

Sallai R. Benedek javaslata mellett azzal érvelt, hogy osztatlan közös tulajdonban ma Magyarországon mintegy 1,5 millió hektár van. Ennek a területnek a megművelését - több ezer ember munkáját - könnyítené meg a törvénymódosítás elfogadása. Így ugyanis könnyebben lehetne támogatást igényelni, ha a jogszerű földhasználat igazolásának folyamata egyszerűsödne.

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke jelezte: ismertek az osztatlan közös tulajdon által okozott nehézségek, de a tulajdonhoz való jog védelme indokolja a szigorú eljárásrendet.

A kiskertek használati jogának további biztosítása érdekében a földforgalmi törvény módosítását célzó önálló képviselői indítvány előterjesztője - Bárándy Gergely (MSZP) - azzal próbálta meggyőzni képviselő társait, hogy szavazzanak a tárgysorozatba vétel mellett: lesznek olyan kerthasználók, akik elveszíthetik jogukat a kiskertek művelésére - több évtized után -, amennyiben nem kerül sor a törvény módosítására.

Font Sándor úgy vélte: a földforgalmi törvény módosítását később kell végrehajtani, akkor, ha a törvény végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat összegezték. Ennek alapján pedig a szükséges módosítások megtehetők. A törvényt nem érdemes "toldozni-foldozni" - fogalmazta meg véleményét a testület elnöke.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.