Nem jut idő az ellenzéknek

Vért izzadhatnak az ellenzéki polgármesterjelöltek vidéken, ha be akarnak kerülni a helyi televíziók műsoraiba. Az önkormányzati tulajdonban lévő médiacégek, és a hátterükben sejthető helyi hatalom ugyanis furmányos trükköket talál ki annak érdekében, hogy elzárják őket a nyilvánosság elől.
Orbán Viktor kormányfő nyakkendőjét igazítják interjú előtt a nyíregyházi városi tévé stúdiójában
Orbán Viktor kormányfő nyakkendőjét igazítják interjú előtt a nyíregyházi városi tévé stúdiójában
Balázs Attila / MTI

Miskolcon például az önkormányzati tulajdonú MIKOM Nonprofit Kft. először arról értesítette a pártokat, hogy a választási etikai kódexében foglaltaknak megfelelően a Miskolc Televízió műsort biztosít a 2014-es önkormányzati választás képviselőjelöltjeinek. Az induló jelöltek három témakörben – közbiztonság, munkahelyek, fejlesztések – 2-2 perces időkeretben fejthették volna ki politikai programjukat, véleményüket. „Kérjük, hogy az időkeretet mindenki szíveskedjen betartani! Annak túllépésére nincs mód. A moderátornak kötelessége félbeszakítania a jelölt bemutatkozását az időkeret leteltével. Az egyes témaköröknél fennmaradó időt a másik témakörre átvinni nem lehet. A bemutatkozó anyagokat élő adásban sugározza a Miskolc Televízió” – tájékoztatták meglehetősen feszes stílusban a jelölteket.

Nem sokkal később viszont egy másik levélben arról értesítették őket, hogy a választási bemutatkozó műsor elmarad. Ezt azzal indokolták, hogy húsz egyéni körzetben több mint száz jelölt indul, s „élő magazinműsorban való egymás utáni megszólalásuk sértheti az esélyegyenlőség elvét.” Hozzátették: a bemutatkozások elkészítése, a műsorok kivitelezése, rögzítése jelentős erőforrásokat igényelne a MIKOM részéről. „A technikai adottságokat, a humánerőforrás-kapacitást, a választásig fennmaradó, rendelkezésre álló időt figyelembe véve a jelöltek ilyen formán történő bemutatása, kivitelezhetetlen” – summázták. Arról azonban nem ejtettek szót, hogy a nyolc polgármesterjelölt miért nem mutatkozhat be, pedig a rájuk szánt időkeret bizonyára nem igényelt volna „jelentős erőforrásokat”.

Hiába próbált polgármester-jelölti vitát szervezni Miskolcon az Észak-Magyarország című napilap is. Minden jelölt vállalkozott erre, kivéve Kriza Ákos jelenlegi fideszes városvezetőt. Ő írásban üzente meg, nem ér rá, elfoglalt, folyton úton van.

Szolnokon a polgármesterjelöltek pedig azt tapasztalták meglepetéssel, hogy a Szolnok Televízió önkormányzati választási szabályzata semmilyen információt nem tartalmaz a jelöltek bemutatkozásáról, programjuk ismertetéséről.

„A Szolnok Televízió köztulajdonban lévő, közpénzből működő, közösségi, közszolgálati feladatokat ellátó intézmény. A szolnoki emberek jövőjét döntően befolyásoló választás előtt nehezen tudunk elképzelni fontosabb közszolgálati feladatot, mint a választók lehető legteljesebb informálása. Ezért felszólítjuk a Szolnok Televízió vezetését, hogy valamennyi, az állampolgárok támogatását elnyert polgármesterjelöltnek, az eddig is politikai tartalommal jelentkező műsorsávban, megfelelő időtartamú, ingyenes bemutatkozó és az elképzeléseiket ismertető lehetőséget biztosítson” – fogalmazták meg közös beadványukat a Jobbik, az LMP, a baloldali koalíció és a Magyar Munkáspárt szolnoki polgármesterjelöltjei.

Jó példa is akad, még ha kevesebb is. Egerben például korrektül szabályozta a városi televízió a bemutatkozási lehetőségeket: minden polgármesterjelölt hetente egy percet kap, hogy az általa választott témáról beszéljen, és ugyancsak egyenlő megszólalási feltételeket biztosítottak a jelölő szervezeteknek is. Más kérdés, hogy a regnáló jobboldali polgármester – aki újraindul a posztért – ellenfeleinél jóval gyakrabban jelenik meg a helyi médiában. Az utóbbi időben ugyanis látványosan megszaporodtak az ünnepélyesen átadott tornatermek, emlékművek, alapkövek, s ezekről az eseményekről a helyi médiumok rendre beszámolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.