Tíz év börtön a volt szegedi bírónak

A Debreceni Törvényszék ma kihirdetett ítélete szerint nem jogerősen tíz év börtön vár dr. N. Norbert Barna volt bíróra nyolc rendbeli vesztegetés miatt. A törvényszék a vádlottal szemben több mint három millió forint vagyonelkobzást rendelt el, tíz évre eltiltotta az egyetemi diplomájához kötött foglalkozás gyakorlásától és nyolc évre eltiltotta közügyek gyakorlásától.

A törvényszék az ügy másodrendű vádlottját, dr. K. József Gábort a közokirat-hamisítás vádja alól fölmentette. A határozat kihirdetésén csak az első rendű vádlott jelent meg.

Mint beszámoltunk róla: vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolták dr. N. Norbert Barnát, a Csongrád Megyei Bíróság büntető kollégiumának egykori vezetőjét. Dr. K. József Gábort, a dr. N. által vezetett bírói tanács beosztott bíráját is közokirat-hamisítással vádolták.

Szegeden hosszú ideje keringtek mendemondák dr. N. Norbert Barna döntéseivel kapcsolatban, mindazonáltal a fiatal bíró karrierje töretlenül emelkedett. Már a Csongrád Megyei Bíróság büntető kollégiumának elnöke volt, amikor 2011. október elején őrizetbe vették egyetemi jó barátját, dr. K. Zoltán szegedi sztárügyvédet. Azzal gyanúsította meg a Szegedi Nyomozó Ügyészség, hogy kétmillió forintot kért egyik ügyfelétől, egy ismert autókereskedőtől, akit félmilliárdos adócsalással gyanúsítottak. Az ügyvéd azt ígérte, pénz fejében elintézi, hogy kihozzák az előzetes letartóztatásból. Az autókereskedőt a bíróság szabadlábra is helyezte, később azonban egy másik bíró döntése alapján újra letartóztatták. Az eset idején kiszivárgott információk szerint az autókereskedő vádalkut kötött az ügyészséggel – és ő buktatta le a sztárügyvédet. A sztárügyvéd védője az ügyvéd-jelöltje lett – egészen addig, míg őt is le nem tartóztatták.

Dr. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az ügyvédek letartóztatását követően jelentette be: a nyomozó hatóságnak elegendő bizonyíték áll rendelkezésére, hogy a megyei főbírót meggyanúsíthassák hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével. Erre még 2011 decemberében sor is került, dr. N. Norbert Barna a karácsonyi ünnepeket előzetes letartóztatásban töltötte. Ugyanakkor a Csongrád Megyei Bíróság végig titkolózott arról, hogy fölfüggesztették-e állásából a büntető kollégium vezetőjét. Akkoriban terjedt el, hogy lemondott posztjáról dr. Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke, akit nem érintett azonnal a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításáról szóló, sokat vitatott törvény. Két szegedi bíró is a bíróságot visszaélésekkel vádoló cikkeket tett közzé a sajtóban. Dr. N. Norbert Barna ügyét a megyei bíróságon uralkodó állapotokkal is összefüggésbe hozták.

Elfogultság miatt dr. N. Norbert Barna előzetes letartóztatásáról a Kecskeméti Városi Bíróság döntött. Akkor négyrendbeli vesztegetéssel, egy rendbeli hivatali visszaéléssel és háromrendbeli közokirat-hamisítással gyanúsították. Ügyvédje fellebbezésére azonban már egy hónap múlva, 2013. január 23-án házi őrizetbe helyezték át a főbírót. Március 7-én a Szegedi Nyomozó Ügyészség újra őrizetbe vette, újabb vesztegetési ügyek miatt. Hosszú jogi huzavona után született meg a vádirat, az ügyet elfogultság miatt a Debreceni Törvényszék tárgyalta.

A ma kihirdetett ítélet ellen a vádhatóság súlyosbításért fellebbezett. Az ügyész elmondta: az első rendű vádlott esetében a tíz évnél súlyosabb szabadságvesztés indokolt, s szerinte a volt bírót el kell tiltani a foglalkozása gyakorlásától annak érdekében, hogy a jövőben sem Magyarországon, sem az Európai Unióban ne végezhessen jogalkalmazói tevékenységet. A vád képviselője hozzátette: a másodrendű vádlott esetében a bűnösség megállapítása iránt nyújt be fellebbezést.

Az első rendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott védője tudomásul vette az ítéletet. A volt bíró közölte: ártatlannak vallja magát továbbra is.

A vádhatóság indítványára a törvényszék elrendelte az első rendű vádlott előzetes letartóztatását, így a volt bíró a tárgyalótermet már rendőrök kíséretében hagyta el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.