Nem is értik, amit Lázár mondott Paksról

Sem a lapunk által megkérdezett szakértők, sem ellenzéki szakpolitikusok nem tudták értelmezni a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak egy keddi interpellációra adott válaszát, amely szerint – idézte a a VS – „a magyar kormány nemzetközi menedzserirodákhoz fordul a Paksi Atomerőmű irányítása ügyében, mert átláthatóvá akarja tenni a működést, szerződéseket akar felülvizsgálni, és a működési költségeket akarja csökkenteni".
Nem világos, hogy a miniszter a meglévő paksi blokkok, vagy a bővítési folyamat nemzetközi gyámság alá helyezésére gondolt-e, ám egyik sem számít bevett gyakorlatnak, sőt, példa sem nagyon akad rájuk a fejlett országok praxisában.

Ahogyan Szél Bernadett, az LMP képviselője lapunknak fogalmazott, az atomerőművel kapcsolatos problémákat – az adatnyilvánosság, illetve a társadalmi kontroll hiányát, valamint a hatósági ellenőrzés tudatos legyengítését – nem fogja megoldani egy nemzetközi menedzseriroda közbeiktatása, ezekben az ügyekben a kormánynak kellene felülbírálnia eddigi gyakorlatát. A politikus írásbeli kérdést is küldött Lázárnak a tisztázás érdekében, többek között azt tudakolva, hogy mivel fog járni a gyakorlatban a miniszter által említett felügyelet, és milyen törvényi felhatalmazás alapján folyamodik ilyen külföldi közreműködésért a magyar kormány.

A lépés különösen annak fényében érdekes, hogy az Orbán-kabinet eddig sem az Európai Bizottsággal, sem a Nuclear Transparency Watch-csal és a hasonló szervezetekkel nem mutatott különösebb együttműködési készséget Paks ügyében, pedig az átláthatóség növelésére már korábban is lett volna igény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.