Újra működik Ferihegy

Nem indultak el a kora reggeli gépek Ferihegyről – jelezte a Népszabadság tudósítója. Fél kilencig minden gép a betonon várakozott, az érkező repülők rendben le tudtak szállni. Ezt követően újraindult a meghibásodott informatikai rendszer, indulhatnak az első járatok.

A repülőtér informatikai rendszerében történt meghibásodás valamivel hajnali 4 óra előtt, azóta egyetlen gép sem tudta elhagyni a magyar fővárost. Eddig 15 járat indítását kellett elhalasztani, mintegy 2500 ember várakozik arra, hogy megtudja, mikor utazhat.

Kovács Klára / Népszabadság

Munkatársunk helyszíni beszámolója szerint akik kézipoggyásszal rendelkeznek csak, azok be tudnak "csekkolni" - utazni értelemszerűen ők sem -, ám a nagyobb csomaggal érkezőknek az előcsarnokban kell várakozniuk. A hangulat egyre paprikásabb, ugyanis az utasok először negyed 8 körül kaptak tájékoztatást arról, hogy probléma van.

A várakozóknak nem sokkal ezelőtt poggyászkocsikról elkezdtek ásványvizet osztani.

Kovács Klára / Népszabadság

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője lapunknak azt mondta: nem bocsátkozik jóslásba, egyelőre nem tudja megmondani, mikor áll helyre a rend a repülőtéren. Addig egyetlen járatot sem engednek felszállni, amíg 100%-osan nem áll helyre az informatikai rendszer, jóllehet egyes elemei már ismét működnek.

A Népszabadság információi szerint hamarosan elindul a forgalom, 8:30-kor a hangosbemondó közölte, hogy az első járatokra felveszik a csomagokat. Az utasoknak azonban számítaniuk kell arra, hogy poggyász nélkül fognak megérkezni a célállomásra, mivel a csomagátvizsgáló-rendszerek mögötti informatikai rendszerek is leálltak. Információink szerint az elmúlt percekben újraindult a teljes rendszer, így megkezdődhet a járatok indítása.

A fapados társaságok utasai azonban jó ha arra készülnek, hogy kedden egész nap megmaradnak a 2-3 órás késések.

Repülőtéri forrásokból úgy tudjuk, hogy a szokásos rendszerkarbantartások során történt egy előre nem látható eset, amely miatt leálltak a kritikus fontosságú rendszerek szerverei. Lapunk információi szerint a repülőtér több rendszere mögött álltak le az azokat irányító számítógépek. Egymásra épülő mechanizmusokról van szó – utasfelvétel, jegyellenőrzés, csomagfelvétel, csomagellenőrzés, stb..) –, ezért ha ezek közül egyetlen is kiesik, az is elég lehet a forgalom elakadásához. Most azonban, hogy egyszerre több rendszer is leállt, óriási káosz alakult ki, nem csak az utasforgalmi területen, hanem műszaki téren is.

A legfrissebb hivatalos információkat a Budapest Airport Facebook- és Twitter-oldalán lehet követni.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.