Nem helyezik szabadlábra a Skála-gyilkosság elkövetőjét

Jogerősen elutasította az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt elkövetőjének feltételes szabadságra bocsátását a Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

Márciusban a korábban eljáró büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet az életfogytig tartó fegyházbüntetésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta, a végzést azonban a másodfokon eljáró törvényszék hatályon kívül helyezte.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság értékelte az elítélt meghallgatásán előadottakat, a büntetés-végrehajtási intézet - a feltételes szabadságra bocsátást nem javasló - előterjesztését, valamint a komplex, igazságügyi pszichológus bevonásával készült szakértői véleményt is.

A vélemény szerint az elítélt esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, tekintettel arra, hogy személyiségszerkezetében nem következett be olyan mértékű változás, amelynek alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni. A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa szerint helytállóan következtetett az elsőfokú bíróság arra, hogy az elítélt erkölcsi értékrendje nem mutat érdemi javulást.

A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2017-ben újra megvizsgálják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.