Nem hátrál a Norvég Alap: itt az új pályázati kiírás

Megjelent a Norvég Civil Támogatási Alap civil szervezeteket támogató harmadik pályázatának felhívása, az első forduló beadási határideje október 15. - közölte az Ökotárs Alapítvány a pályázatot lebonyolító konzorcium vezetőjeként hétfőn.
A tájékoztatás szerint a pályázat célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.

A felhívásban szereplő feltételeknek megfelelő civil szervezetek hét témakörben nyújthatnak be pályázatot: emberi jogok és demokrácia, női jogok és esélyegyenlőség, szervezet- és közösségfejlesztés, ifjúsági- és gyermekügyek, környezetvédelem és fenntartható fejlődés, jóléti szolgáltatások, társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése. Ezúttal is két kategóriában, közepes és kisprojektekkel lehet pályázni, legfeljebb 50 ezer, illetve 15 ezer euróig (15,75, illetve 4,7 millió forintig).

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban egy rövid projektkoncepciót kell benyújtani a www.norvegcivilalap.hu online felületén, legkésőbb október 15-ig. Ezek elbírálása után a második fordulóba továbbjutó szervezetek adhatják be részletes pályázatukat; a pályázat eredményét várhatóan 2015 februárjában hirdetik ki.

A közlemény szerint a pályázatírás időszakában a pályázatot lebonyolító alapítványok a telefonos és e-mailes tanácsadás mellett helyi civil szervezetek és közösségek meghívására tájékoztató fórumokat és projekttervező műhelymunkákat is tartanak az ország egész területén. Jelentkezni szeptember 15-ig az Autonómia Alapítvány elérhetőségein lehet. A bármely érdeklődő előtt nyitott fórumok helyszínét és időpontját közzéteszik a program honlapján.

Amint arról többször is beszámoltunk, a Norvég Civil Támogatási Alap egy ideje a kormányzat kemelt figyelmét "élvezi". Az alap már 2013-ban a jbboldal céltáblájává vált, akkor azzal vádolták a szervezetet, hogy Soros György támogatásával járatják le az Orbán-kormányt. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Sorosnak semmi köze az NCTA pénzosztásához, idén tavasszal azzal álltak elő, hogy a támogatások szervezésével megbízott Ökotárs "ezer szálon kötődik az LMP-hez".

E téren csak annyi "fogást" sikerült találniuk, hogy az egyik kuratóriumi tag, Foltányi Zsuzsa a 18. helyen szerepelt az LMP és a Humanista Párt 2009-es ep-választási listáján. Ezt követően Lázár Jánosék ráküldték a civil szervezetre (és az NCTA-pályázatok nyerteseire) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, majd a rendőrséget is. A rendőrség ezek után sikkasztás miatt indított nyomozást, közben pedig az adatvédelmi hatóság is vizsgálódott az alapítványnál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.