Átlátszó: Félmilliárdos állami megbízást kaptak Borókai lányának cégei

Páratlan tehetsége van a rendezvényszervezéshez a volt kormányszóvivő lányának, akinek érdekeltségeivel százmilliós nagyságrendben szerződött a jegybank.

Közel félmilliárd forint értékben kötött szerződéseket a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években Borókai Gábor lányának érdekeltségeivel - derítette ki az Átlátszó.

A kiszivárogtató portál írása szerint az első Orbán-kormány szóvivőjének, a Heti Válasz főszerkesztőjének lánya cégeivel jórészt rendezvényszervezésre kötött szerződéseket a jegybank. Tavaly év végén például 200 millió forint értékű megbízást adtak az Akció BTL Kft.nek rendezvények, csapatépítő programok, konferenciák szervezésére; a vállalatnak Borókai Flóra résztulajdonosa és ügyvezetője).

2014 elején az MNB szintén ezt a céget bízta meg konferenciaszervezéssel és rendezvényszervezéssel, a megbízás akkor nettó 24,9 millió forintról szólt - az összeg éppen, hogy elmarad a közbeszerzési értékhatártól, amely fölött már nyílt eljárást kellett volna kiírni. Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a jegybank még 2011-ben is adott egy 225 millió forintos keretösszegű megbízást az Akcó 360 Kft-nek. A cég Geszti Péter neve kapcsán lehet ismerős, akinek 2004-2010-ig volt tulajdonrésze a társaságban. Borókai Flóra 2011 januárjában lépett be résztulajdonosként.

Borókai Flóra azt nyilatkozta a portálnak, hogy két különböző MNB vezérkar idején volt részese a győztes csapatnak, két kommunikációs irányítói karral dolgozott, míg a pályázatokat is két, különféle összetételű zsűri bírálta el. Egyben hozzátette: bár a Nemzeti Bank nagyon fontos ügyfelük, de nem az egyetlen. "Több nemzetközi céggel is van szerencsénk együttműködni a teljesség igénye nélkül HBO, Heineken, Henkel, Coca-Cola, Honda, Aon Hewitt, Deloitte, Continental" – írta. Borókai szerint az első nagy értékű szerződést annak köszönhetően nyerte meg, hogy árban és színvonalban is versenyképesek voltak. "A többi indulónak jogában állt betekinteni a pályázati anyagokba, és egyikük sem kérdőjelezte meg a szakmai zsűri döntését" – tette hozzá.

A két nagy értékű közbeszerzés között született 24,9 milliós szerződésről Borókai azt mondta, azt - a korábban meghatározott kondíciók megtartásával, és átmeneti időre - azért kötötték meg, hogy a tavaszi nagy kommunikációs tender kiírásáig a jegybank új partner keresése nélkül elvégeztethesse a soron következő rendezvényszervezői feladatokat.

Arról, hogy pontosan mi alapján határozták meg a közbeszerzés becsült értékét, hogy jött ki éppen a 24 900 000 forint, az MNB nem adott konkrét választ az Átlátszónak, ehelyett azt közölte, hogy "az MNB 2013-ban új kommunikációs és protokoll stratégia kialakítását kezdte meg, és az ennek keretében megvalósítandó rendezvények, konferenciák száma és tartalma indokolta, hogy viszonylag rövid időtartamra és keretszerződés formájában írja ki a beszerzést."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.