A menekültek nem fertőznek, de gyakran megbetegszenek

Felső légúti fertőzések, hasmenés és gyomor-bél rendszeri problémák veszélyeztetik többnyire a legyengült menekülteket, de ugyanúgy gyakoriak körükben a mozgásszervi és bőrtünetek, melyeket a hosszú és kényszerű úton szereznek.

A tengeren átkelőket a sóirritáció és a nap kínozza, de mindegyiküket – akár szárazföldön, akár tengeren próbálnak menekülni – eléri a poszttraumás stressz – mondta pár napja Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Egy korábbi jelentés szerint a jordániai menekülttáborokban lévő szíriaiak 21,6 százalékánál állapítottak meg általános szorongásos zavart, 8,5 százalékuknál poszttraumás stresszt. Ezek az arányok a továbbmenekülőknél minden bizonnyal csak nőnek. Az önkéntes orvosként segítő, korábban több trópusi országban is megfordult szakember, Nemes János is megerősíti az ENSZ-jelentésben foglaltakat.

Az egyik leggyakoribb panasz: fáj a láb
Az egyik leggyakoribb panasz: fáj a láb
Veres Viktor

– Rengeteg meghűléses esettel találkoztunk, sok bőrbetegséget kellett kezelnünk, volt rüh is, de főleg hasmenéses-hányásos tünetekkel jöttek hozzánk. Általános a kimerültség okozta kiszáradás, és gyakoriak a különféle izomgörcsös lábfájdalmak, kerítés okozta vágott sebek – mondta.

Egzotikus betegségről az önkéntes orvosoknak nincs tudomásuk, s egyelőre tbc-t sem láttak, ami Nemes doktor szerint amúgy sem olyan könnyen fertőz, ahhoz hosszú, szoros együttélésre van szükség. A fertőzések behurcolásától való félelem teljesen alaptalan – tette hozzá a szakember.

A menekültek fegyelmének köszönhető viszont, hogy a gyakran embertelen bánásmód ellenére ritka az agresszív viselkedés, holott a kimerültség könnyen előhívhatja a poszttraumás stressz körülményei között gyakoribb kitöréses állapotokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.