Nem fenyegették, óvni próbálták a futókat a rendőrök

Bírságolással fenyegették meg a rendőrök a Margitsziget belső útján futókat. Némelyek szerint a sziget külső oldalán kiépített futópályára akarták őket terelni. A BRFK ezt tagadja. Igaz, olyan rendőrösen. Nyugalomra tehát semmi ok.
Papp Krisztina maratonista, riói olimpiai kerettag kongatta meg a vészharagot Facebookon, hogy a rendőrök a Margitszigeten több futótársát is megállították edzés közben, és figyelmeztették őket, hogy hamarosan meg fogják bírságolni azokat a futókat, akik nem a külső futópályán, hanem belül, a betonúton futnak.

A hírt a 444.hu kapta fel, majd hamarosan végigsöpört a világhálón, nem kis aggodalmat keltve azok között a futók között, akik évek, évtizedek óta ott róják a köröket. Könnyű belátni, hogy a maratoni futók számára a rekortán pálya nem alternatíva a belső aszfaltúthoz képest. Ráadásul a KRESZ sem változott az elmúlt hetekben, így aztán végképp nehezen érthető a rendőrség.

Már ha az és úgy történt, ahogy a futótársak elbeszélése alapján Papp Krisztina leírta. Mert kora délelőtt, amikor először érdeklődtünk a rendőrség sajtószolgálatánál, hogy mi rosszat tettek a futók, amiért „hamarosan meg fogják bírságolni őket", még szóban azt a választ kaptuk, hogy nem egészen az történt, ami a sajtóban megjelent.
Nyilván nem az. De akkor mi?

Kora délután a rendőrség írásban a következő választ adta: „Margitsziget gerincvonalán áthaladó úttesten történő futással kapcsolatosan követendő szabály, hogy a gyalogosok, illetve futók a járdán, ennek hiányában az útpadkán, ezek hiányában az úttesten közlekedhetnek, függetlenül attól, hogy azt milyen célból teszik.

Mivel a sajtóban megjelölt helyszínen, több helyen is építkezési munkálatok folynak, így megnőtt a tehergépjármű és átmenő forgalom. A rendőrök azért figyelmeztették azokat futókat, akik a Margitszigeten nem a kijelölt rekortán pályán futottak, hogy felhívják figyelmüket, az ily módon történő közlekedés okozta balesetveszélyre.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a futók fenti szabályszegő magatartása miatt kizárólag szóbeli figyelmeztetéssel él. A rendőrök a figyelmeztetést kizárólag baleset megelőzési és a balesetveszélyes helyzet megszüntetése érdekében a futók testi épségének a megóvása végett teszik."

Megpróbáltuk kideríteni, hogy ha igaz a rendőrség azon állítása, miszerint „a gyalogosok, illetve futók a járdán, ennek hiányában az útpadkán, ezek hiányában az úttesten közlekedhetnek, függetlenül attól, hogy azt milyen célból teszik", akkor miféle szabályszegést követtek el azok a futók, akikkel azt közölték, hogy „hamarosan meg fogják bírságolni őket". Nem kaptunk választ. Pedig a két állítás finoman szólva is egymásnak ellentmondó.

Elolvasva a közleményt inkább hihető, hogy a rendőrök a „hamarosan megbírságoljuk önöket" fenyegetéssel el akarták kergetni a futókat az útról, mint az, hogy az egyébként dicséretes módon csak a balesetveszélyre próbálták figyelmeztetni őket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.