Mit hablatyol az orvos?

A magyarok csaknem fele nem tudja értelmezni az orvosi információkat. Ha pedig nem képesek megfelelő szinten olvasni, és még az anyanyelvükön is gyenge a beszédértésük, akkor számos modern gyógymódból kimaradhatnak, azaz romlanak az életben maradási esélyeik is – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) rendezvényén, amelyen ezúttal szó sem esett a gyógyszerekről.

A szövetség új elnöke, Thomas Straumits inkább az úgynevezett „health literacy”-ről, az egészségtudat hiányának súlyos, olykor az életet is veszélyeztető következményeiről beszélt. Tanmeseként idézte annak a HIV-fertőzött asszonynak a történetét, aki második babáját szülte, de elfelejtette megemlíteni a kórházban a betegségét, miközben az orvosok heroikus küzdelmet folytattak a baba életéért. Ha tudtak volna időben az asszony betegségéről, gondoskodhattak volna arról, hogy a baba egészségesen jöjjön a világra.

Mint ahogyan – szerinte – az sem véletlen, hogy Magyarországon 3 ezer nőnek egyetlen év alatt 3 abortusza van. Szerinte egy abortusz még óvatlanságból, emberi hiba miatt előfordulhat, a három viszont már azt jelentheti, hogy az érintett nők nem voltak kelően informáltak, valamit nem tudtak a saját testük működéséről.

Az egészségügyi információk hiánya vagy téves értelmezése jelentős többletköltséget okoz. Egy most publikált, és az IGYE által támogatott kutatás szerint a betegek fele bevallottan nem tartja be az orvosi utasításokat, és sokaknak, a lakosság 43 százalékának gondot jelent az egészségügyi rendszerben tájékozódni. Nem tudja, hogy az adott diagnózissal milyen ellátónál folytassa, szüksége van-e még kiegészítő vizsgálatokra, illetve mikor kérjen második szakvéleményt. 

Ha a trenden sikerülne változtatni, az új befektetés nélkül is megkétszerezné a gyógyszerek hatékonyságát.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy a megkérdezettek 47 százaléka ugyan megérti, hogy fontos a betegségek megelőzése, ám képtelen az ezzel kapcsolatos információkat saját, mindennapi életére lefordítani. Így nem képes azokra a változtatásokra, diétára, amelyekre szükség lenne ahhoz, hogy visszabillentse egészsége egyensúlyát, vagy legalább mérsékelje a szövődmények esélyét.

Aki pedig nem képes megfelelő szinten olvasni, és még az anyanyelvén is gyenge a beszédértése, az számos modern gyógymódból kimaradhat. Hiszen aki még azt sem érti, mit jelent az, hogy éhgyomorra kell bevenni a gyógyszert, akkor hogyan lehetne alanya az orvosi hightechnek, amely jóval szorosabb együttműködést igényel?



Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.