Hatalmas blamázs, enyhén szólva nem dzsihadistákat fogott a TEK

Kínos malőrbe futott bele a TEK. Muszlim radikálisok helyett történelemrajongó fiatalokra csapott le a Terrorelhárítási Központ egy hangzatosan tálalt hétvégi akcióban. Már mindannyian szabadlábon vannak.

Szabadlábra helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozati bírája azt a négy személyt, akit vasárnap fogott el a Terrorelhárítási Központ, és akiknél a hírek szerint robbanóanyagok, csőbombák, rejtett robbanószerek voltak, s ugyanilyeneket találtak a lakásaikban is. Kiderült ugyanis, hogy Hajdu Jánosnak, a TEK vezetőjének a bejelentésével ellentétben nem nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező iszlamista szélsőségesekre, hanem világháború-rajongó fiatalokra csaptak le a hétvégén a magyar kommandósok.

A malőr a TEK-re nézve már csak azért is kínos, mert Hajdu az M1-en tett kedd esti bejelentésében feltűnően hangzatosan tálalta az állítólagos szélsőségesek, S. Roland és három társa elfogását. Az utána tartott házkutatások során – mondta – „bombalabort” találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek emberélet kioltására „maximálisan” alkalmasak. Hajdu szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként” lehetett volna (...) indítani. és nem zárta ki, hogy nemzetközi szálai is vannak az ügynek. Azok, akiket elfogtak, régóta a TEK látókörében voltak – tette hozzá. Hasonlóan nyilatkozott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági ülésén is.

Hajdu – írja az ügyről az Index – alaposan megtévesztette a nemzetbiztonsági bizottságot. Molnár Zsolt, a testület elnöke az MTI-nek azért annyit elárult, hogy a TEK vezetője a testület előtt már nem erőltette, hogy muszlim szélsőségesekre csaptak volna le. Nem dzsihadistákat fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet „magyarországi sejtjéről” van szó – mondta Molnár. A NOL kérdésére Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész pedig úgy nyilatkozott, az ítéletben nem játszottak szerepet az elfogottak „zavaros, szélsőséges” nézetei sem, mert az indítvány robbanóanyaggal való visszaélésről szólt, s abban nem számít, hogy a megvádolt személynek milyenek a nézetei.

A bíróság közlése szerint S. Roland az édesanyjával és nevelőapjával él, a II. világháború iránt hobbiszinten érdeklődik, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani. „Arra sincs semmilyen adat, hogy jelen ügy kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal. Az ügy összes körülményeiből éppen mindennek ellenkezője valószínűsíthető. Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem” – hangzik a Budai Központi Kerületi Bíróság álláspontja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.