Mintha fel sem mérték volna, mibe kerül a világot idehozni

Beszámoltunk arról, hogy a 2017-es budapesti vizes vb költségvetése az eredetileg bemondott 25 milliárd helyett legalább 49 milliárd forint lesz. Arról kérdeztük Oszkó Péter korábbi pénzügyminisztert, megtérülhet-e a befektetés.

Egy meghatározó, állami költségvetést érintő rendezvény költségei kapcsán többrétegű vizsgálatot lehet folytatni arról, pénzügyileg megéri-e a verseny megrendezése vagy sem –mondta Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter lapunk érdeklődésére. Hangsúlyozta, e számítások többsége nem precíz. Akadnak persze olyan tételek, amelyek pontosan meghatározhatók.

Oszkó még nem hirdet eredményt
Oszkó még nem hirdet eredményt
Veres Viktor / Népszabadság

A mérleg egyik serpenyőjébe a szponzori támogatásokat, a jegybevételeket, esetleg a televíziós közvetítésből befolyó forrásokat lehet tenni, de ezek szinte sohasem fedezik a rendezés költségeit. Oszkó ugyanakkor kiemelte: nem csak ezeket a tényezőket kell egy ilyen világverseny kapcsán figyelembe venni. Vizsgálni kell, hogy a torna milyen formában hat az ország megítélésre. Várhatók-e turisztikai hatások, ezeknek milyen hatása lesz például a vendéglátásra, a verseny helyszínéhez területileg közeli és akár távolabbi régiókban. Ez így együtt adhatja az eredményt, és ez alapján lehet dönteni, megéri-e egy ilyen programba belevágni vagy sem. A korábbi politikus megjegyezte, csak bízni tud abban, hogy készültek ilyen kalkulációk a kormánynál a vizes világbajnokság megtartásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.