Nem bűnös a Mal­ vezérigazgatója

Felmentette a Veszprémi Törvényszék Bakonyi Zoltánt, a felszámolás alatt álló Mal vezérigazgatóját a vörösiszap-­katasztrófa ügyben ítéletet hozott határozatában. Bakonyi a három éve zajló per elsőrendű vádlottja volt.

Tizennégy társát sem marasztalták el, sem gondatlan közveszélyokozás vétsége és bűntette, környezetkárosítás és más, kisebb vádban sem találta őket bűnösnek Szabó Györgyi tanácsvezető bíró.

A bíróság külön és részletesen intézkedett az úgynevezett magánfelek kárigényeiről. A zárolt összegeket feloldották, az okiratokat a cégnek kiadták. A bűnjelként lefoglalt talajmintákat megsemmisítik. A bíró most kezdi az ítélet indoklását, melyről még nem tudni, hogy holnap is folytatódik­-e. Az ítéletet valamennyi vádlott elfogadta, az ügyész minden esetben fellebbezett. A több mint 77 millió forint bűnügyi költség a magyar államot terheli.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az ítélet ellen Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő demonstrált, őt kivezették a teremből.

Szabó Györgyi egy anekdotával kezdte az ítélet indoklását. Egy korábbi tárgyalásról idézett egy ismert ügyészt, aki szerint az adott bűncselekmény elkövetéséért valakinek bűnhődnie kell. Az akkori tanácsvezető bíró erre azt válaszolta: nem valakinek, hanem annak, aki elkövette. A bírónő hivatkozott arra, hogy a mostani perben a Mal nem ült a vádlottak padján. Szóvá tette, hogy a rendőrség tudatosan először tanúként hallgatta meg a későbbi vádlottakat, majd a nyomozás legvégén ellenük vádat emeltek. A vádlottakat cégvezetőként kötelezték különböző társasági okiratok leadására, hiszen ők irányították a Malt.

A bírónő szerint a beszerzett bizonyítékok jelentős hányadát szakértők véleménye kell képezze. Ebben az ügyben a 15 vádlott szakember a saját területén sokszor többet tudott a szakértőnél. A megállapítások jelentős részét a szakértők vissza is vonták, többen adat­- és időhiányra hivatkoztak. Szabó György felidézte az országgyűlési bizottság helyszíni szemléjén megállapítottakat is, ám a bíróság a Btk. alapján hozta meg ítéletét, nem az országgyűlési bizottság véleménye alapján. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezett.

A Greenpeace szomorú

A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-ben történt kolontári vörösiszap-katasztrófának – tette közzé a környezetvédelmi szervezet. Egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a számos halálos áldozattal járó katasztrófához: mind a tározót üzemeltető Mal Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok számos esetben nyilvánvalóan hibáztak, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően – írják. Az egész eset rendszerszintű problémákra világít rá. A Greenpeace új, a valós környezeti felelősséget garantáló jogszabályokat és független, erős hatóságokat tart szükségesnek. (Nol)

 

Kolontár háborog

– Erre számítottunk – fakadt ki elkeseredetten Tili Károly, Kolontár polgármestere, amikor az első fokú ítéletről kérdezzük a faluban, ahol a tragédiában kilencen vesztették életüket. A polgármester, aki a gát átszakadása idején is vezette a települést, annyit mondott még: a tárgyalás több momentumából, a védőbeszédekből már arra a következtetésre jutottak a helyiek, hogy mindenkit fel fognak menteni. – Gyalázat – mondja újra a polgármester, majd kijelenti, nem kíván többet nyilatkozni a bíróság döntéséről.

– „Gratulálok” a bíróságnak. Meghalt tíz ember, tönkretették egy térség életét, megsérültek kétszázan, de nyilván nem felelős ezért senki – mondja egy babakocsit toló asszony a polgármesteri hivatal előtt. (B. A.)

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.