Nem bosszút akarnak Kolontáron, csak lelki békét

A Veszprém megyei faluban vasárnap fáklyás felvonulással gyászolták meg újra az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa áldozatait. Felelősök megnevezését akarják, nem fejeket.

Itt senki sem bosszúért kiált, csak könnyebb lenne lelki békét kötni önmagával, ha megneveznék, kik a felelősök, ki vagy mi miatt halt meg tíz ember öt évvel ezelőtt az iszapkatasztrófában – mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára vasárnap este a kolontári megemlékezésen.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az emlékparkban apró kopjafák jeleztek minden egyes elpusztult házat, mécsesekből pedig kirakták a katasztrófa dátumát. A mise után az emlékműnél gyülekeztek az emberek. Volt köztük olyan, akinek a testvére halt meg az iszapömlésben, de jöttek az egykor segítő tűzoltók, rendőrök, a kismamák pedig babakocsis gyerekeiket is kihozták a térre.

Tilli Károly polgármester megköszönte azt a példátlan összefogást, amellyel az ingatlanokat, a berendezéseket pótolni lehetett, de – mint fogalmazott - lelki sérüléseikkel óhatatlanul magukra maradtak. Felolvasta az áldozatok nevét, majd arra szólította fel az embereket, akármilyen nehéznek, szinte lehetetlennek érzik, mutassák meg, hogy van élet az iszapkatasztrófa után, adjanak példát gyermekeiknek és a jövőnek.

Kovács, aki harmadmagával a parlamentből sietett a helyszínre a hír hallatán, közölte: elképzelhetetlen, felidézhetetlen tragédiát látott. Tizen meghaltak, 286-an súlyos sérüléseket szenvedtek, 367 épület megrongálódott vagy pusztult el Négyezer hektár földet öntött el a vörösiszap, abból ezer hektár mezőgazdasági terület volt, ezt a földet azonnal kicserélték.

A kormány nem várt semmiféle bírói ítéletre, átvette a kezdeményezést, lakásokat épített csak Devecserben 111-et. Összesen 30 milliárd forintot költött az állam a károsult emberek megsegítésére, a táj rehabilitációjára.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Kezdeményezésemre a parlament további 400 millió forint nem vagyoni kárt ítélt meg az idén tavasszal, abból 100 milliót már fel is használtak a rászorulók – jelentette be Kovács.

A beszédek után az emberek fáklyákkal végigvonultak azon az úton, amelyen a vörösiszap ömlött a falura. Nem mentek el egészen a tározóig. Előtte visszafordultak. Minden egyes, hajdani ingatlant jelző kopjafához mécsest tettek és fejet hajtottak előtte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.